Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Kleur- en interieur trends

Groen wonen | De vijgenboom (vijg) in jouw interieur & tuin

Groen wonen | De vijgenboom (vijg) in je interieur & tuin - © Woonblog StijlvolStyling.com

Op interieur beelden kom ik deze ’tuinplant’ nog steeds opvallend vaak tegen en misschien is het zelfs wel één van de Pinterest favorieten van de afgelopen jaren. Ik heb het over de vijgenboom, ook wel bekend onder de naam Ficus Carcia. Een groene klassieker voor buiten welke inmiddels ook bij menig interieur liefhebber een plekje binnenshuis heeft verovert. Het mooie is, dit kan prima!

Planten in het algemeen waren bijzonder populair de afgelopen jaren en ook dit jaar gaat deze groen wonen trend zich absoluut voortzetten. De vijgenboom is bijvoorbeeld zo’n plant welke door vele stylistes en bloggers gebruikt wordt om een interieur een groene en frisse aanblik te geven. Deze opvallende verschijning heeft naast mooi vruchten, prachtige donkergroene bladeren met een rubberachtige structuur.

Vijgenboom – symbool voor vruchtbaarheid

De vijgenboom (Ficus carica) komt oorspronkelijk uit west Azië, vanuit hier verspreide deze boom zich in het gehele Middellandse zee gebied. Vijgen als vrucht werden door de Egyptenaren, Feniciërs en Romeinen gezien als voedsel, handelswaar maar ook als handig middel tegen verstopping. De bladeren van de vijgenboom zijn handvormig en hebben 3 tot 5 ‘vingers’ wat je ook wel getande bladeren noemt. Wist je trouwens dat de vijg voor vruchtbaarheid staat en één van de oudste door mensen gesteelde vruchten is?

Oorspronkelijk is de vijg een tuinplant die het prima doet in het Nederlands klimaat. Althans zolang je hem maar beschermt tegen de vries kou in de winter. De vijgenboom heeft de voorkeur voor een beschutte plaats in de volle zon, maar kan ook in halfschaduw goed groeien. Deze boom vind een warme en een vruchtbare bodem fijn met voldoende vocht (geen blijvend ‘natte voeten’ en een beetje indrogen tussen door kan hij hebben). Leuk om te weten is dat regendouches ideaal zijn om deze groene vriend regelmatig een verwen momentje te geven.
Zorg dat de pot goed kan afwateren, dit doe je het beste door een laag kleikorrels onderin de pot te doen voordat je de vijgenboom gaat aanplanten. Een beetje mest in de zomer maakt je jouw vijg bijzonder blij mee. Wanneer je jouw vijgenboom goed verzorgt bloeit hij ieder jaar (ongeveer) in de maand mei. Goed om te weten; De vijgen (vruchten) zelf worden pas na twee jaar rijp!

Wil je jouw vijgenboom klein houden en ook op termijn nog eens veel vruchten? Een goede tip is om je vijgenboom dan juist in een kleine pot te zetten en goed te snoeien. Het snoeien doe je het beste om de twee jaar, een zogeheten vormsnoei kun je in het voorjaar doen en om de vruchten te stimuleren snoei je jouw vijgenboom met beste in de zomerperiode. Hierdoor gaat je vijgenboom extra veel vijgen gaat aanmaken.

Let op; Als je deze boom niet snoeit kan hij tot 4 meter hoog en 6 meter breed worden! De vijg is zowel voor de tuin, balkon als binnenshuis geschikt. De meningen op internet zijn er wisselend over maar ik vermeld het toch voor de zekerheid; Volgens kenners zijn in ieder geval de bladeren van deze boom giftig voor huisdieren.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com

3 Comments

 • ilovemyinterior
  december 31, 2015 at 1:04 pm

  Super leuk ! Echt gaaf zo’n vijg in je interieur !!

  Reply
 • Judit
  februari 3, 2016 at 10:20 am

  Heel mooie plant! Is het ook mogelijk om een vijgenplant helemaal zelf te kweken met de zaadjes van de vrucht?

  Reply
  • StijlvolStyling
   februari 6, 2016 at 10:12 pm

   Hallo Judith, dank voor je vraag. Een Vijgenboom kun je zelf opkweken middels ‘stekken’. Op Google kwam ik hiervoor al allerlei artikelen met instructies tegen mocht je dit willen gaan doen. Veel plezier en succes in ieder geval! Gr. Susanne

   Reply

Reageer op deze blog