Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Verbouwen / Woonnieuws

Woonnieuws | Ga je renoveren? Zorg dat je deze zaken geregeld hebt

Heb je al jarenlang niets aan jouw woning gedaan? Dan is deze inmiddels misschien behoorlijk verouderd. Daarom besluit je mogelijk dat het tijd wordt voor een renovatie. Als je nog niet eerder een woning gerenoveerd hebt, weet je misschien niet precies hoe je dit aan moet pakken. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst vertellen we je namelijk welke zaken je geregeld moet hebben voordat je begint aan een renovatie. 

Zelf doen of uitbesteden?

Voordat je aan een renovatie begint, moet je eerst bepalen of je zelf aan de slag gaat of een vakman inhuurt. Uit financieel oogpunt kun je besluiten om de klus zelf uit te voeren. Je bent dan namelijk (veel) goedkoper uit dan wanneer je alles uitbesteedt. Heb je geen ervaring met renoveren? Dan is het niet verstandig om zelf aan de slag te gaan. De kans dat je vroeg of laat tegen problemen aanloopt, is dan namelijk redelijk groot.

Lijkt het je handiger om een renovatie uit te besteden aan mensen die hier verstand van hebben? Ga dan op zoek naar vakmensen. Start jouw zoektocht ruim voordat je de renovatie wilt beginnen. Als je te lang wacht, is de kans namelijk aanwezig dat er geen vakman meer beschikbaar is. De agenda van veel vakmensen is tegenwoordig behoorlijk vol. Hoe eerder je begint met de zoektocht naar een vakman, des te groter de kans dat je er eentje vindt die jou kan helpen.


Financiële middelen


Eén van de belangrijkste dingen die je moet regelen voor een renovatie, zijn de financiële middelen. Aan het renoveren van een woning zijn nou eenmaal kosten verbonden. Veel mensen financieren een renovatie met eigen geld, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Als dit in jouw geval niet mogelijk is, betekent dit niet dat je een renovatie ook direct uit je hoofd moet zetten. In sommige gevallen kun je een renovatie namelijk ook financieren met een lening.

Voordat je aan een renovatie begint, is het overigens wel verstandig om een budget vast te stellen. Op deze manier voorkom je namelijk dat een renovatie je onnodig veel geld kost. Om een realistisch budget vast te stellen, vraag je van tevoren offertes op bij verschillende partijen. Hierdoor krijg je een goed beeld van de kosten die aan een renovatie verbonden zijn.


Ben je goed verzekerd?


Voordat je begint met het renoveren van jouw woning is het verstandig om aandacht te besteden aan de manier waarop je verzekerd bent. De meeste mensen gaan er standaard vanuit dat zij goed verzekerd zijn, maar dit is lang niet altijd het geval. Gaat het om een koophuis? Dan hoef jij je geen zorgen te maken over de opstalverzekering. Aanpassingen aan je woning door aanbouw of verbouw zijn bij de meeste verzekeraars namelijk standaard meeverzekerd.

Als je veranderingen aan een huurhuis wilt aanbrengen, heb je een inboedelverzekering nodig. Jij bent immers geen eigenaar van de opstal, waardoor je geen opstalverzekering af hoeft te sluiten. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Overleg altijd eerst met de verhuurder voordat je aanpassingen aan een huurhuis gaat doen. Omdat het zijn eigendom is, moet hij hier wel mee akkoord gaan.

 

Blog in samenwerking met Interpolis
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com