Menu
Achter de schermen / IKEA / Interieur inspiratie / Lifestyle, liefde & wonen / Scandinavische woonstijl / Woonnieuws / Woontrends / Woontrends 2018

Woonnieuws | IKEA collectie en catalogus 2018 ‘Geef je leven de ruimte’

IKEA collectie en catalogus 2018 ‘Geef je leven de ruimte’ #ikealab - © Woonblog StijlvolStyling.com

Afgelopen donderdag mocht ik aanwezig zijn bij de jaarlijkse aftrap van het nieuwe IKEA jaar (2018), de lancering van het jaarthema en IKEA catalogus 2018. Ieder jaar ben ik weer even blij als de uitnodiging van IKEA op de mat valt en is het een feestje dat ik weer aanwezig mag zijn met bekende bloggers en pers van grote woonbladen op dit unieke event. Leuk om maar meteen te noemen de hashtag was #ikealab en was het eerste volledig energie neutrale van IKEA event ter wereld. Buiten stonden dan ook grote zonnecollectoren en het hele event stond in het teken van duurzaamheid versus wonen. De hotspot locatie was dit jaar naast de IKEA collectie opzichzelfstaand ook een voor mij een heel groot hoogtepunt; LAB44 op het Hemburgterein gelegen tussen Zaandam en Amsterdam. Dit voormalige industrieel laboratorium uit 1918 voor wapenmunitie was lange tijd van het ministerie van defensie en hierdoor ontoegankelijk voor publiek. Maar… sinds 2015 een uniek en voor iedereen toegankelijk restaurant op een ‘urban mixed terrein’ met nog zo’n 100 andere industrieel monumentale panden. In het lab werden wij ontvangen in bijzonder grote woonkamer waar wij met alle pers samen konden komen om te eten, drinken, netwerken en fotograferen. Naast de grote ‘IKEA living’ waren er aan weerszijden ingangen naar diverse spannend vormgegeven ruimtes met doorkijkjes, ingericht met de allernieuwste meubels, verlichting en woonaccessoires uit de IKEA 2018 collecties. Ik kon er bijna geen genoeg van krijgen om dit pand te ontdekken en heb dan ook dit jaar weer vele mooie foto’s gemaakt van de collecties. 

Duurzaamheid en vernieuwing

Sustainability oftewel duurzaamheid is momenteel een ‘hot item’ voor IKEA. Afgelopen jaar hoorde ik op de presentatie hier al veel over, maar dit jaar deden ze daar nog eens een flinke schep bovenop. IKEA wil gaan vernieuwen op vele vlakken. Zo willen ze graag (zoals ze zelf zeggen) af van het ‘massa productie imago’ en zich meer gaan onderscheiden op de markt met nieuwe producten, gemaakt met zorg en respect voor mens en natuur. Dit jaar maar ook komend jaar zul je bij IKEA veel samenwerkingen gaan zien met bekende designers. Goed voorbeeld hiervan is de te gekke  samenwerking met HAY, de textiel recycle samenwerking met I-did en de top design samenwerking met één van Nederlands grootste ontwerpers; Piet Hein Eek.

Het IKEA thema en de IKEA Catalogus 2018: ‘Geef je leven de ruimte’

‘Geef je leven de ruimte’… dat is het jaar thema van de IKEA en de IKEA Catalogus 2018 welke vanaf eind augustus bij vele huishoudens op de deurmat valt. Dit jaar is er bijzonder veel aandacht voor de woonkamer, de plek in huis waar wij allemaal samenkomen en waar veel meer gedaan wordt als vroeger. De woonkamer is een plek om te ontspannen en de belangrijkste functies zijn momenteel; tv kijken welke onderhand verslagen gaat worden door de laptop of tablet, muziek luisteren, gamen, lezen, eten en heel hoog op de lijst staat momenteel thuiswerken. Iets wat ik overigens zelf ook graag vanuit mijn woonkamer doe. Zoveel verschillende manieren van gebruiken van een ruimte vraagt om extra veel inlevingsvermogen van meubel-/ interieurontwerpers en stylistes. IKEA wil voor 2018 inspringen op de behoefte om de woonkamer zo slim en creatief mogelijk in te delen en hiermee voldoen aan de grote vraag van de consument om iedereen, ongeacht leeftijd, behoeftes en hobby’s, een eigen plek te geven in de woonkamer. Multifunctionele producten, banken die je steeds weer kunt uitbreiden. Dit jaar kan het IKEA niet gek genoeg om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt met IKEA meubilair.

Modulaire bank VIMLE

In grote getallen aanwezig op het event en vast ook straks bij vele in de woonkamer; VIMLE. Een veelzijdige en betaalbare bank met voor ieder wat wils; Van de vele hoezen in verschillen stofkleuren, tot de alsmaar uitbreidbare verschillende opstellingen. Dit stimuleert wonen op jouw manier. De donker groene variant vond ik overigens qua stofkleur zelf het allermooiste. De Botanische woontrends met in het bijzonder de kleur groen komt nog steeds in rap tempo op. Deze bank draagt er aan bij dat wij het gevoel van de natuur weer naar binnen halen.

Andere opvallende kleuren voor de nieuwe textiel kleuren bij IKEA zijn: Diep rood, donker paars, zacht roze, okergeel, donkerblauw tinten en naturellen als beige en bruin. Ook botanische prints op textiel zijn bij IKEA ontzettend populair, zo zat in mijn goodiebag (erg leuk: in de vorm van een archiefdoos) een GILLHOV kussenhoes met een print van bladeren erop.

Planten in overvloed

Planten in huis hebben op zichzelf is durf ik wel te zeggen de grootste woontrend sinds jaren, planten zijn tijdloos en combineren met iedere woonstijl. Het IKEA event stond ook helemaal vol met planten, een hele stoere combinatie met de industriële locatie en minstens zo mooi met de nieuwe collectie. In Zweden zijn de plantenafdelingen begreep ik groter dan hier in Nederland, maar ik hoop dat IKEA ook hier steeds meer variatie aan planten zal gaan aanbieden. Wist jij trouwens dat de planten bij IKEA super scherp geprijsd zijn?

Tip: Wil je meer groen wonen inspiratie? Op Stijlvol Styling heb ik een speciale ‘urban jungle stijl‘ categorie voor de natuurlijk en groen wonen liefhebbers. 

HAY versus IKEA

Over de HAY collectie heb ik de afgelopen weken al uitgebreid geschreven op Stijlvol Styling, wat je hier kunt teruglezen. De HAY versus IKEA collectie genaamd YPPERLIG ligt vanaf oktober 2017 in de IKEA winkels maar is nu al een regelrechte hit. Niet gek, want wat een prachtige collectie! De collectie zal o.a. bestaan uit woonaccessoires, verlichting, spiegels, bijzettafels en stellingkasten.

Piet Hein Eek Industriell collectie

Bij deze collectie kunnen vooral minimalistisch en industrieel wonen liefhebber een hart ophalen. De INDUSTRIELL collectie bestaat uit onderanderen uit een eettafel, stoel en vazen. Allemaal ‘Limited edition’ items en deze zullen vanaf Februari 2018 in de winkels liggen.

I-did

Tijdens het IKEA event mocht ik ook achter de naaimachine plaatsnemen en maakten ik zelf van recyclede samengeperste stoffen een nieuw telefoonhoesje. Dit deed ik samen met de Marokkaanse en Syrische heren van I-did uit Utrecht. I-did is een bedrijf dat zich dagelijks inzet voor een socialere en circulaire samenleving. “Een samenleving waar producten en grondstoffen niet worden weggegooid” – aldus I-did . Hergebruik staat centraal, en minstens zo belangrijk is een cultuur waar niemand wordt buitengesloten. Alle producten worden dan ook gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sneak peak voor 2019: Indaba versus IKEA

Met deze duurzame collectie met Afrikaanse roots speelt IKEA in op de vraag naar ‘urban’ collecties. Urban is binnen het interieur-wezen een stijl met stadse invloeden waar een mengelmoes van stijlen (eclectisch) en culturen een unieke interieur vormen. Designers achter de producten zijn Reform studio welke zich normaliter bezig houdt met het recyclen van plastic. Zo maken zij van plastic garen waarmee vervolgens weer meubeltextiel, tassen en vloerkleden kunnen worden gemaakt. Voor Ikea hebben zij o.a. de beroemde ‘blauwe’ Ikea tas herontwerpen en zo komt er dit jaar een tas van gerecyclede chips zakjes. Voor de collectie moet je nog wel even geduld hebben, deze komt pas uit in 2019!

Chris Stamp voor IKEA en de andere nieuwe must-have producten.

Ook nieuw! Een stoere en modieuze urban collectie ontworpen door de Amerikaanse modeontwerper Chris Stamp genaamd SPÄNST. Bestaande uit o.a. een kledingrek, skateboard houder, design lampen en een hoog bureau (ook te gebruiken als DJ draaitafel!). Meubels en accessoires bedacht om jouw favoriete items voor dagelijks gebruik tentoon te stellen. Waarom zou je immers niet willen kijken naar dat luxe paar schoenen ipv ze in een dichte kast op te bergen? Dat is gedachte achter deze bijzondere en ‘mannelijke’ wooncollectie.

Onderstaand een sneak-peak van deze Chris Stamp collectie en nog een heleboel andere nieuwe woonproducten welke wij ook allemaal in de IKEA winkels
mogen verwachten voor woonseizoen 2018-2019:

Tot slot

Wil ik IKEA Nederland wederom bedanken voor de gezellige en inspirerende ervaring en dat ik alvast mocht kennismaken met de nieuwste collecties.

Wil jij nou weten wat IKEA vorig jaar voor de pers in petto had en wat er voor dit jaar (2017) centraal staat bij IKEA? Lees dan ook mijn blog over de IKEA collectie 2017 lancering. Die was overigens ook qua locatie uniek, want deze vond plaats midden in een maisveld!

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com