Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Woonnieuws / Woontips

Woonnieuws | Woonverzekeringen bij een verhuizing + leuk nieuws!

Lifestyle | Verhuizen of samenwonen? Voorkom stress met deze tips! - Woonblog StijlvolStyling.com

Grote glimlach op mijn gezicht want ik heb leuk woonnieuws! Misschien heb je het de afgelopen weken al op mijn Instagram gelezen en anders bij deze: wij gaan verhuizen! Wij waren al enige tijd op zoek naar een grotere woning met zonnige achtertuin. Afgelopen december lieten wij ons oog vallen op een mooi nieuwbouwhuis binnen een project en werden ook nog eens ingeloot. Na de papierwinkel voor de hypotheek, de meerwerk bepaling en alles wat er ineens geregeld moest worden. Is sinds deze week ons nieuwe huis officieel van ons althans het stuk grond want het huis moet nog gebouwd worden. Hoe dan ook, het genieten, inspiratie opdoen en interieurontwerpen kan beginnen. Natuurlijk ga ik jullie op de hoogte houden van alle bouw- en interieur vorderingen. De oplevering duurt nog ongeveer een jaar vanaf nu, maar dat mag de voorpret zeker niet drukken! Tijd daarom voor een leuke serie blogs over wat er allemaal komt kijken bij een huis kopen en verhuizing.

Verhuizen? Druk, druk, druk!

Vandaag vertel ik je meer over woonverzekeringen, want dit is juist bij een verhuizing heel erg belangrijk! Want een ongeluk zit in een klein hoekje. Het liefst met een klantenservice die dag en nacht bereikbaar is om een schade te kunnen melden zoals die van de bekende verzekeraar FBTO. Er zijn 2 soorten woonverzekeringen die van belang zijn en het verschil leg ik graag aan je uit.

De inboedelverzekering en opstal verzekering

Je inboedel verzekeren is ontzettend belangrijk! Hiermee zijn jouw spullen binnenshuis gedekt, dit geldt zowel voor een huur als een koopwoning. Heb je een huurhuis dan heb je geen opstalverzekering nodig. Want hiermee verzeker je de woning zelf maar omdat de woning bij huur niet jouw eigendom is hoef je deze dus niet apart te verzekeren, een goede inboedelverzekering is dan voldoende. Als je verhuist naar een koopappartement, dan zit het weer anders in elkaar. Hiervoor hoef je in principe niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Daar moet de Vereniging van Eigenaren (VvE). Laat je hierover goed informeren wat de dekking is en of deze voor jouw situatie afdoende is.

De inboedelverzekering dient ervoor dat spullen die verhuisbaar zijn verzekerd worden. Gebeurt er iets tijdens de verhuizing met jouw spullen, dan kun je hiervoor aanspraak doen op jouw inboedelverzekering. Belangrijk is verder om vooral te kijken naar jouw gezinssituatie als je jouw inboedel gaat verzekeren en of je extra kostbare spullen hebt. Voor een paar euro extra per maand stel je jouw verzekering af op jouw wensen en woonsituatie. In het geval van brand of diefstal krijg je dan vaak meer vergoed. Ga je samenwonen? Check dan of je niet allebei als apart verzekerd bent voor hetzelfde, dan betaal je namelijk onnodig dubbel.

Wijzigingen en verhuizen

Wanneer je al uit een woning komt en naar een nieuw huis gaat verhuizen, zoals ik. Is het belangrijk tijdig een adreswijziging te sturen naar jouw huidige verzekeraar. De verzekeraar zal dan beoordelen of de premie van de inboedelverzekering moet worden aangepast, dit komt omdat deze afhankelijk is van waar je woont en hoe groot je woont.

Wist je trouwens dat als je jouw nieuwe huis beter beveiligt, je soms korting kan krijgen of een betere dekking? Dit doe je bijvoorbeeld met gecertificeerd hang- en sluitwerk op deuren/ramen en verlichting bij de buitendeur. Let hierbij goed op het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of bij elektronische beveiliging op het Borg-certificaat.

Bij de meeste verzekeraars is je inboedel een bepaalde periode (+/- 3 maanden) standaard verzekerd in het oude en het nieuwe huis. Je moet de verhuizing dan wel vooraf doorgeven maar het scheelt je een hoop gedoe als er schade ontstaat. Bij FBTO ook geldt een inboedelverzekering trouwens ook tijdens de verhuizing zelf, dus mocht er iets gebeuren (diefstal, schade, etc) dan is jouw inboedel gewoon gedekt. Echter dit kan per verzekeraar verschillend zijn dus vergelijk vooraf goed welke verzekering het beste bij jouw situatie past en stap desnoods tijdig over voordat je gaat verhuizen. Schakel je een erkend verhuisbedrijf in? Dan is de verhuizer aansprakelijk voor de schade tijdens het verhuizen. Laatste tip: Lees wel vooraf altijd de kleine lettertjes zowel bij verzekeraars als bij bedrijven die je inschakelt zodat je niet voor verassingen komt te staan.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com