Marmer is een natuursteen welke zorgt voor een luxe maar rustig gevoel in een interieur. De afgelopen jaren was marmer hierdoor steeds meer in opkomst en inmiddels is deze natuursteen soort niet meer weg te denken in de Nederlandse en Vlaamse interieurs. In deze blog lees je alles over dit mooie natuurproduct, zoals hoe je deze kunt toepassen en onderhouden.
Marmer herkennen
Marmer heeft een herkenbare nerven tekening, daarnaast is er vaak een subtiel kleurverloop.
Er zijn momenteel veel nep varianten van marmer in omloop maar echt marmer herken je vooral aan
de attractieve aders, kleurschakeringen en de kristalstructuur. Er zijn veel kleursoorten waarvan wit en zwart de meest bekende zijn. Daarnaast bestaat er o.a. groen, rood en roze marmer. Marmer is ontstaan door een omvorming van kalksteen en de kristalstructuur. Een structuur die je wellicht doet denken aan die van een suikerkontje.
Marmer combineren
Een veel gestelde vraag tijdens mijn interieuradvies gesprekken met cliënten is hoe combineer ik marmer in een interieur. Naar mijn mening komt marmer het beste tot zijn recht samen andere met natuurlijke materialen. Denk hierbij aan hout, staal, beton en groen zoals planten en bloemen. Zo haal je de natuur naar binnen en zorg dat er eenheid en balans ontstaat tussen natuurlijke invloeden in jouw interieur. Daarnaast marmer overheerst al snel dus zoek altijd naar een goede balans als je wilt dat het interieur niet te kitcherig gaat ogen. Teveel marmer gebruiken laat juist het product minder goed tot haar recht komt omdat deze natuursteen soort juist zoveel karakter heeft door de rijke tekening dat het daarom heel fraai is om de omgeving eromheen juist rustig te houden. Zo komt het marmer beter uit en maak je er een echte eye-catcher van.
Marmer als eettafel of salontafel
Marmer zag je tot een paar jaar terug vooral veel in vloertegels en keukenbladen, dit is niet gek want dit product is goed bestand tegen een stootje en geeft al snel een elegante en veelzijdige uitstraling aan jouw interieur. Marmer is een tijdloos product en dit maakt dat hiervoor kiezen een goede keuze is op de langere termijn. Mijn tip is wel om goed te letten op de kwaliteit en dat het product eerlijk gemaakt is.
Op dit moment zie je marmer veel terug in eettafels, salontafels en bijzettafels. Dit geeft een subtiele luxe aan jouw interieur en laat dit nou net één van de woontrends voor dit jaar zijn. Omdat ik geregeld vragen krijg over het onderhouden van marmer vertel ik je in deze blog ook wat meer over de ’technische’ kant zodat je wete hoe je het beste met dit prachtige natuurproduct om kunt gaan.
Marmer onderhouden
Marmer is een natuurproduct, desondanks krijg ik vaak vragen over oneffenheden in het blad zitten, ondanks de polijst of de zoet laag. Goed om te weten is dit een natuurlijke product eigenschap is. De fossieltjes, haarscheurtjes en ruwe plekjes worden ook wel ‘Taroli’ genoemd. Deze hebben echter geen invloed op de kwaliteit van jouw materiaal.
Belangrijk is dat je er bij stil staat dat Marmer is van nature ‘poreus’ is. Oftewel een open structuur heeft. Dit betekend dat zuren of vloeistoffen doffe vlekken en kringen kunnen veroorzaken wanneer je dit laat intrekken. Bescherm daarom altijd jouw blad met onderzetters of placemats. Wanneer je morst adviseer ik je dit meteen met een schone licht vochtige doek af te nemen.
Omdat marmer een kalkhoudend materiaal is gaat het slecht samen met agressieve zuurhoudende middelen zoals Dreft, Glassex en allesreiniger en vochtige schoonmaak-doekjes. Voor het normale onderhoud is het advies groene zeep of een edelzeep te gebruiken, een klein dopje in een volle 10L emmer volstaat.
Daarnaast is het belangrijk de leverancier van jouw marmer product te vragen naar of en waarmee de tafel geïmpregneerd is en of deze laag bijvoorbeeld de eerste 2 jaar moet worden bijgehouden met een speciaal product. Hierin raad ik je aan het advies van je leverancier op te volgen zodat je niet met garanties in de knoei komt en/of vroegtijdig afscheid moet nemen van jouw marmer product door schade.
Van Marmer – natuursteen expert met passie voor het product
Voor deze blog kwam ik in contact met Van Marmer, onderdeel van Wessels Natuursteen & Keramiek. In deze blog zie je enkele voorbeelden van de collectie tafels die zijn verkopen. Binnen dit bedrijf hebben ze ruim 90 jaar aan ervaring in de bewerking van natuursteen. De focus ligt binnen dit bedrijf op kwaliteit in de breedste zin van het woord. Bijzonder te noemen is dat zij veel waarde hechten waarde aan het feit dat het marmer dat zij voor tafels, salontafels en bijzettafels gebruiken, niet geproduceerd wordt door bedrijven die gebruik maken van kinderarbeid of dergelijke. Van Marmer verkoopt daarom alleen hoge kwaliteit marmer welke voornamelijk uit steengroeven in Spanje en Italië komt. Het proces begint met het winnen van het ruwe marmer in de groeve waar vakmannen het steen uit de groeve houwen. Het materiaal word na het winnen uit de groeven door de tafelmakers per plaat geselecteerd, zodat jij alleen de beste kwaliteit marmer in jouw interieur krijgt.
Blog in samenwerking met Van Marmer.