Menu
Algemeen / DIY / Interieur inspiratie / Samenwerking / Woontips

Woontips | Metaal combineren en onderhouden in je interieur

Droom jij ook uren weg bij interieurs met gouden, bronzen of koperen details? Begrijpelijk. Metaal kan een luxueuze uitstraling aan je interieur geven en je kunt er eindeloos mee combineren. Toch vergen materialen als brons, koper en zilver ook wat onderhoud. Hier vind je de belangrijkste informatie voor het gebruik van metaal in je interieur. 

Metaal combineren

Materialen zoals koper, messing en goud zijn eindeloos te combineren. Het is leuk om hiermee te experimenteren. Allereerst kun je metalen combineren met verschillende kleuren. Vaak gaat koper bijvoorbeeld goed samen met pasteltinten. Deze combinatie geeft een zachte, vrolijke en lieflijke uitstraling. Denk hierbij aan koper met roze, jade of andere groentinten. Metaal combineren met donkere tinten geeft juist weer een luxere uitstraling. Zwart met koper of goud is daar een goed voorbeeld van. 

Daarnaast kun je ook interessante combinaties maken met metaal en andere materialen. Probeer bijvoorbeeld eens beton of grijstinten te combineren met koper of brons voor een frisse, Scandinavische uitstraling. Of combineer brons met hout voor een natuurlijke en neutrale look. 

Met het combineren van metaal kun je dus goed experimenteren. Ga voor robuust en industrieel, kleurrijk en Oosters of juist minimalistisch en Scandinavisch. Er zijn veel mogelijkheden en er is dus eigenlijk altijd wel een combinatie naar jouw smaak. Let er wel op dat je niet te veel soorten metaal of kleuren gebruikt, anders wordt je interieur al snel te druk. Daarentegen maakt enkel metaal je interieur juist erg kil. Ook hier gaat het dus om balans. 

 

Metaal als eye catcher

Daarnaast kun je metalen items ook gebruiken als eye catcher in je interieur. Durf bijvoorbeeld eens voor een koperen badkuip te gaan, een luxe gouden lamp of een brons beeld van Artihove. Bronzen beelden vormen vaak een dierbare herinnering aan een mooie gebeurtenis. Misschien heb je wel eens een bronzen beeld cadeau gekregen en wil je deze een prominentere plaats in jouw interieur geven. Kunst in het algemeen geeft een persoonlijke touch aan jouw interieur en kan van een mooi interieur iets unieks maken. Vind je brons of goud te duur? Zoek dan eens naar kunst gemaakt van koper of messing.

Onderhoud van metalen

Wanneer je metalen gebruikt in je interieur of exterieur, is het goed om te weten hoe je de materialen moet onderhouden. Sommige metalen reageren namelijk met de buitenlucht of vocht, dit wordt ook wel oxidatie (of roest) genoemd. Koper reageert bijvoorbeeld ook op zuren van het zweet van je handen. Hoe vaker je koper aanraakt, hoe sneller het zijn glans verliest. Brons en koper worden meestal groen, zilver wordt meestal zwart en messing wordt bruin. Als je aan zee woont zal metaal eerder oxideren door de zoute zeelucht, maar in de stad wordt het sneller zwart door de vervuilde lucht. Het groene oxidatieproces is soms erg mooi, omdat het een antieke look creëert, maar het is niet altijd gewenst.

Om het oxidatieproces van jouw metalen items te beperken, kun je er dus het beste voor zorgen dat de metalen zo min mogelijk worden blootgesteld aan de buitenlucht, vocht of aanraking. Zie je dat het toch verkleurt? Dan staat het internet gelukkig vol met handige tips om de oxidatie te verwijderen. Toch blijft voorkomen altijd beter dan genezen.

Blog in samenwerking met Artihove
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com