Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Woontips / Zomer

Woontips | Tips om je huis koel te houden tijdens de warme zomermaanden

© interieur ontwerp en project door SBZ Interieur Design : woonblog stijlvol styling

Zijn de koude wintermaanden niks voor jou en ben jij in gedachte alweer helemaal klaar voor de zomer? Dat snappen wij helemaal! Lekker genieten van het zonnetje in de tuin. Een drankje doen op het terras, of kijken naar de zonsondergang. De zomer heeft toch altijd iets magisch, en het lijkt wel of iedereen een stukje vrolijker is tijdens deze periode van het jaar. Je zou het haast niet denken, maar er zitten ook nadelen aan het warme weer. Een daarvan is de warmte die in huis blijft hangen. Onze huizen zijn namelijk niet altijd gebouwd voor hele hoge temperaturen. De temperatuur in huis kan dan ook al snel oplopen wanneer we een aantal warme dagen of weken gehad hebben. Met de volgende tips houd jij jouw woning lekker koel tijdens de zomermaanden.

Installeer een zonnescherm 
Zorg ervoor dat je de zon buiten houdt door het installeren van een zonnescherm. Een zonnescherm is de perfecte oplossing voor warmte in jouw woning. Doe het zonnescherm ’s morgens vroeg meteen naar beneden. Op deze manier houdt je de warmte het beste buiten. Naast dat je de zon met een zonnescherm buiten kunt houden creëer je ook een fijne schaduwplek om buiten te kunnen zitten. Heerlijk koel! Een offerte zonnescherm vraag je eenvoudig online aan. Zit jij de komende zomer niet meer te puffen en te zweten in de woonkamer. Het sluiten van de gordijnen in combinatie met een zonnescherm zorgen voor de beste zonwering.

Houd ramen en deuren overdag gesloten
In de wintermaanden ben je gewend om alle deuren en ramen gesloten te houden om de warmte binnen te houden. In de zomermaanden ben je daar vaak iets minder streng op, de verwarming staat immers toch niet aan. Echter is het ook in de zomermaanden belangrijk om de deuren en ramen overdag gesloten te houden. Hier stroomt namelijk alleen maar warme lucht doorheen. Natuurlijk is het wel belangrijk om te blijven zorgen voor genoeg ventilatie. Dat kun je het beste tijdens de  avonduren, ’s nachts of in de vroege ochtend doen. Zet alle ramen en deuren dan tegen elkaar open zodat er frisse lucht door de woning kan stromen. Let er wel op dat je niet vergeet om alles weer te sluiten in de ochtend wanneer het begint op te warmen.

Isolatie
Het goed isoleren van jouw woning heeft ontzettend veel voordelen. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat warmte tijdens de koude maanden in de woning blijft. Maar het zorgt er ook voor dat warmte tijdens de warme maanden uit de woning blijft. Dubbel voordeel dus! Zorg voor een goede isolatie van je dak, glas en buitenmuren. Je zal meteen een enorm verschil merken. Het is een fikse investering, maar het levert je uiteindelijk wel ontzettend veel op. Kijk ook eens of je recht hebt op subsidies wanneer je jouw woning gaat isoleren. Dat kan je een flinke besparing opleveren.

Installeer een airco of gebruik een ventilator
Lukt het jouw niet om de woning koel te houden zonder apparaten? Dan kun je ervoor kiezen om een airco te laten installeren, of gebruik te maken van ventilatoren. Het nadeel van een airco is wel dat deze veel energie verbruikt. Een ventilator is wat dat betreft voordeliger. Wanneer je een ventilator op een waterbron richt zoals een bak met koud water en ijsblokjes, verspreid je de kou van deze bron door de kamer. Je kunt een ruimte zo gemakkelijk een paar graden laten afkoelen.

Schakel elektrische apparatuur uit
Alle elektrische apparaten produceren warmte. Ook wanneer ze alleen in de waakstand staan komt er warmte vanaf. Zorg ervoor dat je alle elektrische apparaat uitgeschakeld hebt. Probeer ook de oven zo min mogelijk te gebruiken tijdens de warme dagen. Hier komt enorm veel warmte vanaf die je vervolgens weer moeilijk uit de woning krijgt. 

Kook buiten
Keukenapparatuur zoals een oven, fornuis of magnetron zorgen voor ontzettend veel warmte in een woning. Steek de barbecue aan of maak een frisse salade. Eet deze vervolgens lekker buiten op in de tuin. Probeer deze warmteopwekkers zo min mogelijk te gebruiken tijdens de warmste dagen van het jaar.  

Maak een groendak van een plat dak
Heb jij een plat dak? Dan kun je van een plat dak een groen dak maken. Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. De plantjes op jouw dak zorgen voor verkoeling. Daarnaast zorgt een groendak ook voor een schonere lucht, verlengt het de levensduur van een dak, creëert het een brandwerende laag en vermindert het geluiden van de omgeving. Een groendak heeft dus ontzettend veel voordelen.

Zoals je ziet zijn er genoeg dingen die jij kunt doen om de ergste warmte uit de woning te houden! 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com