Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Keuken / Woontips / Woontrends

Woontrends | De keukentrend van nu ‘de woonkeuken’

Woontrends | De keukentrends 2016 - Woonblog StijlvolStyling.com

Mensen hebben het steeds drukker en in tegenstelling tot wat je misschien denkt wordt daarom de keuken en eetkamer in huis steeds belangrijker. De keuken is de ideale plek om samen te zijn met het hele gezin. Of je nu samen kook, samen eet of gezellig een borrel drinkt en de dag doorneemt. De keuken is en blijft een fijne plek om tot elkaar te komen. Dit weten niet alleen wij als consument maar ook zeker de keukenfabrikanten, en die spelen daar met nieuwe technieken en ontwerpen handig op in. De keukentrends van it moment bestaan naast een hoop vormgeving trends dan ook vooral uit trends die ervoor zorgen dat we nog meer kunnen genieten van het samen zijn met elkaar in, wat ook wel het ‘hart van ons huis’ genoemd wordt.

‘De keuken mag weer prominent aanwezig zijn’. 

De keuken gaat tegenwoordig steeds meer de plek in nemen van de woonkamer of wordt juist een belangrijk onderdeel van de traditionele woonkamer. Dit fenomeen noem je ook wel de ‘woonkeuken’.  Op de vtwonen&design beurs zag ik al veel keukentrends, en dit beeld wordt steeds completer nu de woontrends 2016, collecties en kleuren allemaal bekend zijn.

Dit zijn de belangrijkste en meest invloedrijke trends op de (woon)keuken:

f222c46f0cc5825e29e5646d847bd988

1. Contrasten in kleur en materiaal

We kennen allemaal de keukens van kunststof met een blad van graniet. Dit is echter al lang meer meer het meest geziene beeld. Tegenwoordig zijn er allerlei soorten werkbladen zoals van beton maar ook polyform wat zorgt voor een naadloze overloop tussen werkblad en kasten/ lades. Namaakhout of houtprints zijn op dit moment echt not done! Juist nu willen we weer de echte puur natuur in huis halen met bijvoorbeeld keukenkastjes van massief hout. En stellen we onze servies weer net als oma het liefst tentoon in een mooie glazen vitrine kast of op een dikke plank van steigerhout aan de wand.

Woontrends | De keukentrends 2016 - Woonblog StijlvolStyling.com

2. Kleurtrend; Hoe natuurlijker hoe mooier

Natuurlijke kleuren zijn het helemaal voor 2016.  In het bijzonder zul je veel blauw– en groentinten gaan zien in het interieur en zo ook voor de keuken. Hierbij kun je denken aan mosgroen en vergrijsde blauwtinten. Ook aardse kleuren zijn erg in trek. Veel mensen willen tenslotte tegenwoordig de natuur weer ‘naar binnen halen’.

Kookspecial 728 x 90

Woontrends | De keukentrends 2016 - Woonblog StijlvolStyling.com

3. Keukeneiland en het ‘loft-gevoel’

De L-keuken is al lang niet meer het meest gekozen ‘modelletje’.  Wanneer we de ruimte hebben kiezen we het liefst voor een grote woonkeuken waarbij wij rondom het ‘eiland’ kunnen staan en eventueel kunnen eten aan een bar. Het kookeiland is zelf zo populair dat mensen er voor kiezen deze een prominente plek in de woonkamer te geven, dit zou je het ‘loft-gevoel’ kunnen noemen. Een mooie open ruimte met een keukeneiland is bijzonder functioneel omdat je er goed om heen kunt lopen, er met meerdere mensen tegelijk gebruik van kan maken en alle kanten kunt benutten. Deze ‘loft-keuken’ kun je uiteraard ook voor een deel combineren met een keuken aan de wand met bijvoorbeeld mooie keukenapparatuur en wandplanken. Ook een half vrijstaande bar kan erg mooi staan en net dat beetje extra werkruimte bieden.

Populair qua vormgeving zijn ook in het bijzonder brede kasten en lades, naadloos en het gebruik van massief hout. Ook een volledig geïntegreerde wasbak in het keukenblad (naadloos), gaspitten en zelf plantenbakken voor de keukenkruiden zijn helemaal hot in keukenland.

Helemaal nieuw in keukenland is het zogenoemde ‘pitt cooking’. Dit zijn kookpitten die op het werkblad liggen en waarbij je niet gebonden bent aan een vaste indeling van je kookpitten. Wil je liever een extra minibrander of juist een grote wok brander. Dit is allemaal mogelijk. Deze nieuwe technologie en vormgeving kan nog wel eens heel erg populair gaan worden!

ed0b4bd2068de0aa8f8c711e633aaad3

4. Zwevende keukenkasten

Als je klein woont of een kleine keuken hebt en je wilt deze groter laten ogen, dan is dit de perfecte tip. Kies voor zwevende keukenkasten. Van de grond af maakt namelijk altijd ruimtelijker omdat je er onderdoor kunt kijken. Heb je juist een wat grotere keuken dan kan dit ook prima. Je zult zien dat zwevende kasten een hele luxueuze uitstraling geven aan een kleine en grote de ruimte. Ook handig: je kunt makkelijk schoonmaken onder de kasten. Het is dus nog eens een extra hygiënische oplossing ook.

Woontrends | De keukentrends 2016 - Woonblog StijlvolStyling.com

5. Ronde en ovale vormen

In mijn sneak preview voor de trends van 2016 gaf ik het al aan; ronde en ovale vormen zijn één van de trends voor 2016.
Vooral wanneer je een kleine keuken hebt, zijn ronde en ovale vormen zeker een aanrader. Hierdoor neemt de keuken minder ruimte in en met ronde vormen lijkt een groot object als een keuken minder kolossaal. Ook keuken accessoires met ronde vormen zijn populair zoals houten pizza-planken ter decoratie.

Woontrends | De keukentrends 2016 - Woonblog StijlvolStyling.com

6. Planten in de keuken

Planten zijn razende populair. In 2015 was groen wonen al helemaal hot, maar in 2016 is de ‘botanische trend’ pas echt goed aanwezig in alle ruimtes van huizen. Planten dragen bij een gezond woonklimaat en geven ons een huiselijk en fijn gevoel. Aan deze trends kun je natuurlijk ook prima invulling geven door kruidenplantjes neer te zetten in de keuken. Praktisch, leuk en lekker!

Woontrends | De keukentrends 2016 - Woonblog StijlvolStyling.com

7. Je keuken als expositieruimte

Je keuken als expositieruimte… waar denk jij aan als je dit leest?
Tot voor kort moesten we zoveel mogelijk alles in de kastjes opbergen en zou het oubollig geweest zijn om pannen, kookgerei en bestek zichtbaar te maken in de keuken. Maar tegenwoordig willen we vooral weer een ‘huiselijk’ gevoel met soms letterlijk de pannen en potten op tafel. Pannen, borden, glazen en kopjes mag je weer mee meer ‘gemixt & gematcht’ worden, net als oma vroeger deed. Niet alleen maakt dit gezellig, het oogt huiselijk en alles bij de hand hebben is ook nog eens praktisch. Praktische stillevens kun je ook creëren met bijvoorbeeld verschillende houten snijplanken welke je verspringend tegen de achterwand van de keuken zet. Maar ook bloempotjes met keukenkruiden planten en glazen (wek)potten zijn decoratief en praktisch tegelijk.

8. Handig mobiele accessoires

Onmisbaar in de keuken is tegenwoordig de houder voor je tablet en/of smartphone. Uitgebreid in de keuken staan en tegelijkertijd ’tv on demand’ kijken, of juist dat ene recept direct bij de hand hebben zonder dat je daarbij deze eerst hoeft uit te printen. Een houder voor tablets & smartphones is voor de keuken ideaal!

9. Industriële look & feel

Keukens met een stoere uitstraling en industriële accessoires. Deze zijn momenteel volgens de keukenspecialisten erg populair. Dit in combinatie met natuurlijke materialen als metaal (koper & goud), glas, hout, beton en aardewerk.
Ook deze materialen zorgen voor een rauwe en industriële look & feel en zijn allemaal even ‘hot’ voor de keuken.

Shoptips! De leukste woon-webwinkels op gebied van koken & tafelen zijn:

Meer keuken inspiratie? Bestel het vernieuwde Mandemakers keukenboek en maak kans op een Weber BBQ!.

Beelden (photos): Martina Gemmola & Patrick Rodriguez for Cantileverinteriors.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com