Menu
 Woontrends 2016 | Planten & bloemen trendlunch 2016 - © Susanne van Woonblog Stijlvol Styling.com

Groen wonen
| Woontrends 2016 | Planten & bloemen trendlunch 2015 – 2016.
Als er één persevent in het bijzonder is waar ik ieder jaar bij wil zijn zowel als blogger als stylist. Dan is dat voor mij de planten & bloemen trendlunch wel. Dit ook niet gek als je bedenkt dat vrijwel 2 op de 6 van mijn blogs iedere week opnieuw over ‘groen wonen’ gaan. Ik ben gek op planten en bloemen en gebruik ze dan ook veelvuldig bij project inrichting, styling en niet te vergeten in en om mijn eigen huis. Daarnaast ben ik gek op trends omdat deze veel zeggen over wat er in de wereld gebeurt en hoe wij naar zaken als interieurinrichting in de toekomst kijken. Een uitnodiging voor een evenement als dit is dus als het ware een klein cadeautje, waar ik vooral een hele hoop inspiratie uit haal. Afgelopen jaar was de trendlunch 2014 (georganiseerd door het Bloemenbureau Holland) in de prachtige loft van studio 13 Amsterdam. Dit keer was de trendlunch 2015 in het trendy baut zuid op het stationsplein in Amsterdam. Alvast vooraf één scoop: Botanisch wonen is misschien nog wel hipper in 2016 als dat het was in 2015, wat een weelde als het gaat om keuzes in stijlen en soorten planten en bloemen dit ’trending’ zijn voor 2016. Zelfs voor mensen zonder groene vingers valt er genoeg te kiezen en beleven. Ga lekker zitten, pak wat te drinken erbij want in dit artikel alvast een uitgebreide ’trend preview’.
Hoe ontstaan trends en wat zijn nu eigenlijk trends?

Wellicht vraag jij je wel eens af hoe trends nou eigenlijk ontstaan. Trends zijn eigenlijk een opvolgend gegeven, hiermee bedoel ik ze lopen in elkaar over en staan daarnaast altijd in relatie tot wat er in de wereld gebeurt qua verandering. Trekt de economie aan dan zie je meer felle kleuren, gaat het slechter in de wereld dan worden de kleuren ook meer ‘depri’. Een trend is dus niet: “O ik zie veel roze kussentjes dit zal wel een trend zijn”. Het gaat veel meer over de achterliggende gedachten waarom iets hip en hot is en waarom juist niet. Wanneer veel mensen deze nieuwe ‘stroming’ oppikken dan wordt pas iets een echt ware trend. Trends zijn er daarnaast ook zeker om jou al consument te verleiden een bepaald product te kopen, ze geven hou vast maar zijn daarnaast ook erg aan verandering onderhevig. Echter blijft het een feit; de trends maken wij samen. Ook al zijn er vele ‘groepen’ in onze samenleving waar je wel of niet hoort. Tegelijkertijd wordt anders durven/ kunnen zijn en verschillende type persoonlijkheden die goed met elkaar overweg kunnen ook steeds normaler (op de extremisten na dan). Ook een feit: Iemand kan wel verzinnen dat de trend van 2016 een bank in ‘luipaartprint’ wordt, maar als wij dat met zijn allen niet vinden, dan wordt het alsnog geen trend. Trends zijn dus altijd voor het grote publiek, hoezeer wij ook van elkaar verschillen.
Toch zijn er genoeg trends die je zeker wel kunt voorspellen dat deze in opvolging van een eerdere trend steeds populair gaan worden of juist niet. Zo worden dus ook de trends voor het komende jaar bepaald.
Er is zeker een ‘brug’ tussen de ene en de andere trend, al veranderd de wereld in smaak, leefwijze en eigen stijl nog zo snel.

De trendlunch 2015 in baut zuid – Amsterdam

Á fijn terug naar waar het om gaat; de trendlunch. Bij aankomst in Amsterdam werd ik al meteen verleid met een heel sterk staaltje plant- & bloemstyling van o.a. de top bloemisten van de Wunderkammer. Inmiddels bekenden voor mij want ik was al eerdere op events welke stijlvol door hen waren aangekleed zoals shop for a week. Voor mij was de trendlunch ontzettend inspirerend en mijn fotocamera draaiden dan ook overuren. Na een gezellig welkomstborrel moment met bekende collega woon-bloggers en journalisten van bijvoorbeeld vtwonen. Was het tijd voor de heerlijke lunch in stijl, aan lange tafels vol bloemen konden wij genieten van verschillende ‘hippe’ gerechten. Tegelijkertijd was de trendlezing van trendwatcher Aafje Nijman waarbij zij ons alvast een ‘sneak preview’ gaf van de (op)komende trends op gebied van lifestyle en planten/ bloemen. Het uur vloog om want ze had een hoop interessants te vertellen.

De woontrends 2016 m.b.t. planten & bloemen in een notendop:
Groen trend 2016 nr.1: More is More
 • More is More
  Lekker bont en gek, fel gekleurde bloemen in combinatie met prints. Oude bekende planten en bloemen in een nieuw en hip jasje die voornamelijk een totaal andere look krijgen door o.a. fel gekleurde bloempotten. Een trend waar je vrolijk van wordt!
Groen trend 2016 nr.2: Connect the Story

Woontrends 2016 | Planten & bloemen trendlunch 2016 - © Susanne van Woonblog Stijlvol Styling.com

  • Connect the Story
   ‘Back to basic’ dat is Connect the Story. Vol natuurlijke, duurzame en eerlijke materialen. Zachte en natuurlijke  kleurtinten, groen, glas, terracotta en handgemaakte producten. Een rustgevende en basic trend die past in bijna ieder interieur en vooral past bij onze huidige manier van leven waarbij duurzaamheid centraal staat. Dit is mijn persoonlijke favoriet.
Groen trend 2016 nr.3: Reconsider Space
 • Reconsider Space
  Hip, hipper, hipst! Deze trend is er voor wie houdt van modern, stak en grafisch.
  Compleet met “Piet Mondriaan” kleurpallet: Rood, blauw en geel in een mix met wit en zwart.
Groen trend 2016 nr.4: The Word Beyond

Woontrends 2016 | Planten & bloemen trendlunch 2015 - © Susanne van Woonblog Stijlvol Styling.com

 • The World Beyond
  Een bijna sprookjesachtige trend met veel weelderige planten en bloemen (bijzonder veel handplanten) en kleurtinten als fris groen, paars, pastel lila, roze, blauw en groen. Deze trend brengt de ‘Efteling Droomvlucht’ bij je thuis.
Tot slot kregen we nog één grote ‘scoop’ als afsluiting van de trendlunch 2015.
In het voorjaar van 2016 opent namelijk in Amsterdam een nieuwe pop-up store; “The Plant Agency”.
Dit is de eerste plantenuitleen ter wereld. Geheel in stijl kun je hier planten lenen voor o.a. styling opdrachten en fotografie.
De bloemen zullen voornamelijk worden vooral vertegenwoordigt door kunst. Ik kijk er nu al naar uit om eens binnen te mogen kijken en wanneer het zover is laat ik dit jullie absoluut weten.

Woontrends 2016 | Planten & bloemen trendlunch 2015 - © Susanne van Woonblog Stijlvol Styling.comYesterday i was at the plants and flower #trends 2016 presentation of @mooiwatplantendoen @mooiwatbloemendoen. Beside an inspiring afternoon, they gave me this cute natural calendar and clipboard. Thanks! They are very nice next to my @brostecph #copper Peter Votive. #planten #bloemen #woontrends #woonblog | StijlvolStyling.com

Voordat ik naar huis ging met een hoofd vol nieuwe inspiratie kreeg ik nog een goed gevulde goodiebag mee. Dit keer zat daar een
‘Stephanotis’ in. Dit is een hele sterkte groen plant met witte bloemetjes. Wij kregen hem in een hangplant vorm. Erg hip en weer eens wat anders dan een standaard plant in plantenhanger aangezien deze plant al in een bolvorm met mos zat. Ook kreeg ik een ‘groene’ kalender met daarop de woonplanten voor 2016 en een clipboard met een stapel  bijzondere trendkaarten ter inspiratie. Het clipboard en de kalender staan overigens erg leuk naast mijn splinter nieuwe Broste Copenhagen – Peter Votive lantaren.
Binnenkort nog veel meer blogs over alle nieuwe woontrends voor 2016, tuintrends 2016 en ontwikkelingen op groen wonen gebied.

Welke planten en bloementrend spreekt jou zo op het eerste gezicht het meeste aan?

Fotografie door: © Susanne van woonblog StijlvolStyling.com 
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com