Menu
Groen wonen / Plant & bloem styling / Woonnieuws / Woontrends / Woontrends 2017

Woontrends 2017 | De trendlunch 2017 – Radical Reframing

Woontrends 2017 | De trendlunch 2017 - Radical Reframing - Woonblog StijlvolStyling.com

Woontrends 2017 | De trendlunch 2017 – Radical Reframing.
“Radical reframing oftewel langzaam beseffen we dat ons dat we onze referentiekaders moeten bijstellen. We gaan innoveren met bestaande oplossingen.” De trendlunch 2017 bracht weer een hoop uitspraken en termen met zich mee waar ik toch echt even twee keer over na moest denken voordat ik deze kon ombuigen naar mijn eigen dagelijkse doen en laten. Equalise, Energise, Harmonise en Rebel. Twee uur lang luisterde ik tijdens een 4-gangen lunch naar een trendlezing van trendwatcher Aafje Nijman over de stijltrends 2017. Waarin deze voornamelijk werden omgebogen tot het effect van maatschappelijke trends op ons interieur en in het bijzonder trends in ‘groen gebruik’. 

Woontrends 2017 | De trendlunch 2017 - Radical Reframing - Woonblog StijlvolStyling.com

Trendlunch & beleving

De trendlunch wordt jaarlijks georganiseerd door Bloemenbureau Holland. Ik was er dit jaar voor de derde keer bij op een wederom waanzinnige locatie in Amsterdam. Dit keer de industriële Van Gendthallen (Oostenburg, naast Roest). Temidden van een grote industriële loods, tussen roest, graffiti en puur daglicht, werden wij ontvangen in een met zwarte doeken afgezette ruimte met lange tafels die prachtig gestyled waren. Groene bloemen op de tafel en kroonluchters van groene tropisch bladeren in de lucht. Wauw, wat een tafelsetting! Maar voordat wij hier naar binnen mochten werden onze zintuigen eerst op scherp gezet doordat wij geblinddoekt langs een touw door de loods moesten lopen en onderweg moesten proeven (ik denk dat het pure chocolade met iets pittigs was, mierikswortel?). Ook mochten voelen aan bladeren van planten waarbij wij puur op onze zintuigen af moesten gaan wat wij nu eigenlijk in onze handen hadden.
Ach het is weer eens wat anders dan een ontvangt met een lounge muziekje, glas wijn en een bitterbal. Zoals eerder gezegd en geschreven: ‘Beleving’ is wat mij betreft nu al het woord van 2017.

Woontrends 2017 | De trendlunch 2017 - Radical Reframing - Woonblog StijlvolStyling.com

Lunch versus trendlezing:

De 4-gangen lunch start voor ons met een spannend soepje ‘op een bedje van eetbare aarde en groeten’ (lees: roggebrood en o.a. een wortel) om vervolgens door te gaan naar een gerecht met invloeden van vele geloofsovertuigingen en niet te vergeten een toetje waarvan ik mij stilletjes af vroeg of het heel asociaal zou zijn om mijn bord af te likken, zo lekker! Evenals de espresso bonbon met warme chocolademelk welke een pittige combinatie vormden.

Woontrends 2017 | De trendlunch 2017 - Radical Reframing - Woonblog StijlvolStyling.com

Trends

Aafje Nijman start haar presentatie als volgt: “Welkom! Onze maatschappij veranderd ingrijpend. Dat merk je bijvoorbeeld aan de steeds snellere ontwikkeling van technologie, het klimaat en de huidige politieke situatie.” – dat is een hele mond vol als openingszin van een trendlezing voor pers als bekende bloggers, journalisten/ columnisten van bekende bladen en kranten.

Na een uitgebreide introductie over wat er in de wereld allemaal gebeurt en de invloed hiervan op ons interieur. Verteld Aafje ons over de 4 stijltrends die komend jaar centraal zullen staan: Equalise, Energise, Harmonise en Rebel. Iedere stijltrend heeft zoals altijd eigen kenmerken. Deze kenmerken en hoe je de stijltrends toepast in je eigen interieur zal ik later nog toelichten in verschillende blogs.

“Reframing = Het scheuren van de oude kaders.”

Kritische noot: Ik moet wel eerlijk zeggen dat sommige trends die er verteld werden tijdens de presentatie op dit moment voor mij als interieurontwerper, stylist en blogger nog lange na niet te merken zijn. Zoals sportieve uitspattingen in bijvoorbeeld sporttributen als meubelstuk of kunstobject, en vooral heel veel neon knalkleuren met elkaar gecombineerd worden op de muur, meubels en in woonaccessoires.

Woontrends 2017 | De trendlunch 2017 - Radical Reframing - Woonblog StijlvolStyling.com

Woontrends 2017 | De trendlunch 2017 - Radical Reframing - Woonblog StijlvolStyling.com

De natuur als geloofsovertuiging

Daarentegen was er één grote rode draad tijdens de trendlezing die mij echt geraakt heeft. De trend, nee beter gezegd; Onze gezamenlijke liefde voor de natuur. De natuur als nieuwe geloofsovertuiging in een tijd waarin vele juist niet meer weten wie en wat ze nu eigenlijk moeten geloven. Bijzonder toch!? Zo had ik eigenlijk er nog nooit over nagedacht en dat terwijl ik dagelijks bezig ben met natuurlijk wonen. Zoals eerder verteld: De natuur geeft mensen rust en de natuur liegt nooit. Planten geven ons daarom een ontspannen gevoel, een fijner leefklimaat en halen buiten naar binnen in een tijd dat we het allemaal (veel te) druk hebben. Daarnaast viel mij op de mooie versmelting tussen technologie en natuur, op een hele simpele en soms ook juiste hele speciale manier zoals te zien is in de reclame van ‘SPA nature project’ te zien op You-Tube (aanrader!).

Woontrends 2017 | De trendlunch 2017 - Radical Reframing - Woonblog StijlvolStyling.com

“Susanne – Diep en gedachten verzonken.” – Foto door: Bloemenbureau Holland

Al met al een trendlezing die voor mij inspirerende hoogtepunten aangevuld met momenten waarop ik het gevoel had dat ik kennelijk onder een steen heb geleefd, puur omdat ik deze trends nog lange niet heb kunnen bespeuren. Maar goed, zoals ieder jaar zullen wij zien hoe de trends zich in 2017 gaan ontwikkelen. Zoals je van mij gewend bent zal ik alle stijltrends nauwlettend voor je in de gaten houden en voor je uitlichten in verschillende ‘woontrends 2017’ blogs. Daarnaast zet ik voor de groene interieur trends iedere maand een nieuwe plant in de spotlight. Zo weet je altijd welke planten er helemaal hip zijn en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Wil je weten welke woontrends ik voor 2017 heb gespot? Lees dan ook de ‘sneak preview’ woontrends 2017.

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com