Menu
Blog in de spotlight  / Interieur inspiratie / Kleur inspiratie / Woontrends / Woontrends 2018

Interieur inspiratie | Heart Wood – kleur van het jaar 2018

Interieur inspiratie | Heart wood - kleur van het jaar 2018 | Woonblog StijlvolStyling.com (beeld: Flexa - ColourFutures™ 2018)

Al vele blogs gingen hier aan vooraf op StijlvolStyling.com, ik heb het over poeder-pastelen in interieurs. Vrouwelijk, zacht, veilig en trendy voeren bij deze kleuren de boventoon. Van mintgroen tot zonnig geel, alle werden de afgelopen jaren al eens een hit. Toch was ik alsnog eerlijk gezegd enigszins verbaast toen vorige week de nieuwe kleur van het jaar 2018 bekend werd gemaakt door Akzo Nobel/ Flexa genaamd ‘Heart Wood’. Flexa (Akzo Nobel) kiest met Heart Wood wereldwijd voor roze! Heart Wood is een grijs-roze tint die volgens de onderzoekers op vele manieren te combineren is, en binnenhuis moet gaan zorgen voor extra warmte tijdens de turbulente tijden en onzekerheden qua economie en politiek buitenhuis. Een mooie gedachte, want we kunnen met zijn allen vast wel wat extra warmte en gezelligheid gebruiken voor 2018. 

Commercieel gewaagd

Toch kwam het stukje verbazing bij mij vooral voort uit het feit het er gekozen is voor een roze tint. Ook al zal deze kleur Instagram en Pinterest vast overspoelen met beeld. Commercieel gezien is dit toch nogal een gewaagde keuze. Als binnenhuisontwerpster en interieur stylist kan ik er niet om heen dat poeder-pastelen vaak lastig ‘verkoopbaar’ zijn aan mannen en zelf ben ik normaliter ook geen fan. Laat staan roze aanprijzen als basiskleur voor op bijvoorbeeld een hele muur. Dit bleef dan ook niet bepaald onbesproken toen deze kleur op social media bekend werd gemaakt. Eerlijk is eerlijk de meningen over deze kleur zijn online erg verdeelt maar wel overwegend positief.

Verrast werd ik echter zelf ook toen ik de prachtige persbeelden ontving met de kleur Heart Wood in de hoofdrol. Een groot ‘ahá zo dus’ moment kwam vrijwel direct in mij op en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Na onderzoek en (eerlijk zeggende) een beetje wennen is er nog maar één conclusie over… Heart Wood, wat ben je warm en veelzijdig. Wat kan ik je op vele manieren inzetten en combineren. Saai of vrouwelijk… echt niet! Sterk, warm en gewaagd eerder. En ja! Het vraagt thuis wat overtuigingskracht wanneer je voorstelt de muur roze te schilderen of dit nu grijs-roze of oud-roze is. Eerlijk gezegd, ik zie het beteuterde gezicht van menig man nu al voor mij 😉

Maar één troost heren, afhankelijk van de uiteindelijk combinaties met bijvoorbeeld stoere meubels zal Heart Wood vast en zeker ook een goede kans maken om menig mannenhart te stelen. Heart Wood is daarnaast een kleur die afhankelijk van andere kleuren juist beige, lila of roze kleurt. De combinatie met de juiste meubels en accessoires bepaald de uiteindelijke look & feel welke varieert van romantisch wonen tot industrieel stoer. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Heart Wood combineren

Heart Wood combineer je perfect met de stoere en mega populaire kleur van het jaar 2017; Denim drift (jeans blauw). Niet te vergeten voor een hele energieke en eigenzinnige combinatie ga je 100% voor de kleur van het jaar 2016: Oker goud (of oker geel). Voor een industriële, stoere en/of natuurlijke warme look ga je voor een combinatie met de andere kleurtrends van dit moment: warm rood, donkergroen, terracotta- en bruintinten. Waarvan de laatste in dit rijtje naar verwachting ook weer een enorme comeback gaat maken in 2018! Kracht zet je Heart Wood bij met accenten van zwart staal.

Onbewerkt, noten en blank hout kleuren zijn eveneens momenteel in de woonmode. Wist je dat dit is mede de reden dat Heart Wood de kleur van het jaar is geworden? Deze kleur combineert namelijk erg mooi met hout. Kijk maar eens naar het onderstaande moodboard en laat je inspireren door de beelden. Massief en kwalitatief hoogwaardig, zeker op gebied van hout, voeren overigens bij vele wooncollecties voor 2018 de boventoon. Collecties en kleuren zullen je vooral het gevoel gaan geven dat wij weer even terug in de tijd gaan naar de jaren 50′, 60′ en 70′ met de kleuren en designs van toen en de moderne technieken van nu.

Drie kleurpaletten voor 2018

De komende maanden ga ik je nog veel meer vertellen over combineren met Heart Wood. Naast deze basiskleur voor 2018 heeft Akzo Nobel 3 totaal verschillende prachtige kleurpaletten voor ons uitgedacht met Heart Wood in de hoofdrol. Waarom? Juist in onvoorspelbare tijden wil je zonder twijfels beslissingen kunnen nemen over je huis. De ColourFutures™ 2018 paletten zijn speciaal daarvoor ontworpen. Handig toch? Ieder kleurpalet heeft haar eigen thema en is te combineren met vele woonstijlen. De kleurtrends onderscheiden zich als volgt:

  • Kleurtrend 1: ‘The Comforting Home’
    Dit is een plek waar je je terugtrekt en het geluid buitensluit; je veilige haven, je schuilplek waar je de balans terugvindt. Warme aardetinten vind je overal in dit thuis terug. Klei- en lieflijk roze tinten kalmeren de geest en de zintuigen en sluiten het ‘lawaai’ buiten. Warme, zachte materialen zoals leer, zijde en fluweel vragen er om aangeraakt te worden.
  • Kleurtrend 2: ‘The Inviting Home’
    Kan een onderkomen zijn om samen in weg te kruipen, een warm nest om in op te groeien of een logeerplek waar je mooie herinneringen aan overhoudt. Comfort en gemak staan voorop in ‘The Inviting Home’. Het palet is ideaal voor mensen die zich willen omringen met wat belangrijk voor hen is. Koele tinten blauw zorgen voor een heldere kijk op het leven en vriendelijke natureltinten en zeegroen ondersteunen de behoefte aan verbinding.
  • Kleurtrend 3: ‘The Playful Home’
    Hier laad je je op, bedenk je nieuwe dingen en droom je lekker weg. Een inspirerende ruimte. Het is een topplek om vrienden over de vloer te krijgen, een lanceerplek voor ideeën en er is een goede vibe. Met dit palet van groen met een gele ondertoon en goud zet je je brein aan het werk en voed je creativiteit.

Shoptips

Kleuren van het jaar

De ColourFutures 2018 is de vijftiende editie van dit wereldwijde kleuronderzoek in opdracht van Akzo Nobel. De eerste editie riep een koele blauwtint genaamd ‘Aqua Blue’ uit tot Kleur van het Jaar, gevolgd door: ‘Fresh Orange’ (2005), ‘Yellow Green’ (2006), ‘Movie Star’ (2007), ‘Sunny Yellow’ (2008), ‘Green’ (2009), ‘Blue’ (2010), ‘Citrus Yellow’ (2011), ‘Blushing Red’ (2012), ‘Indigo’ (2013), ‘Teal’ (2014), ‘ Koper Oranje’ (2015), Okergoud (2016) en Denim Drift (2017).

Kleurnummer

FAQ: Heart Wood is van verfmerk Flexa en heeft kleurnummer D8.24.44 gekregen.
Er zijn ook kleurtesters beschikbaar van deze kleur (aanrader!). Evenals dat je de kleur nu al kunt bekijken in de Flexa app op jouw smartphone of tablet, zo kun je hem in een handomdraai digitaal uittesten op de muur.

Heart Wood wooninspiratie moodboard

Wat vind jij van Heart Wood en hoe zou jij deze kleur combineren? Ik ben reuze benieuwd! Laat je reactie achter via social media en onderaan deze pagina.

Beelden: Akzo Nobel / Flexa – ColourFutures™ 2018. 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com