Menu

Duurzaam design, de natuur naar binnen halen en een mix van natuurlijke kleuren als groen, beige, warme rood en bruin tinten. Dit zijn in een notendop de woontrends 2022 – 2023. Welke grote trends je kunt verwachten en welke trends echt op zijn retour zijn lees je in deze woontrend blog vol met de nog steeds doorlopende en opkomende nieuwe interieur trends.  

Woontrends 2022 | De 5 interieur trends 2022 (sneak preview) - woonblog StijlvolStyling.com

“Dit woonjaar brengt ons een herhaling van stijlen met een duurzame twist.”
– aldus Susanne van SBZ Interieur Design

Wereldwijd de norm qua woontrends 

De trends welke je wereldwijd terug ziet op interieurgebied: 

Groen van de kleur tot planten, bloemenbehang, natuurlijke en duurzame materialen, ronde vormen, functionele sfeervolle thuiswerkplekken, de hunker naar meer kwaliteit. 

Trends die op z’n retour zijn:

Zwart zonder nuance als hoofd en/of accentkleur, ‘kil’ grijs voor bijvoorbeeld de bank, verkeerswitte ‘kale’ muren, open ruimtes, minimalistisch ingerichte ruimtes, de industriële woonstijl, overdaad aan wandplanken, ‘fast-furnishing’.
Waarmee ik met fast-furnishing bedoel; Producten van lage kwaliteit waardoor ze sneller aan vervanging toe zijn. 

Woontrends 2022 | De 5 interieur trends 2022 (sneak preview) - Slaapkamertrends 2021 - Duurzaam Yumeko - Stijlvol Styling Woonblog by SBZ Interieur Design

Centraal staan binnen de woontrends: 

Warmte, subtiele luxe, de natuur naar binnen halen, ronde vormen, functionaliteit, duurzaamheid en comfort. 

Woontrend nr1.: Duurzaam wonen 

Duurzaamheid in termen van de materialen die we gebruiken en duurzame merken. Een hernieuwde interesse om de natuurlijke wereld binnenshuis te brengen dat gaat 2022 en 2023 ons zeker bieden. De afgelopen jaren zagen we dat hergebruik van meubels door renovatie en een DIY opknapbeurt al populairder werd dan ooit. Ook kringloop winkels draaiden overuren. 

Duurzaamheid, verantwoord materiaalgebruik en de opkomst van de ‘bio’-trend wordt naar verwachting de meest toonaangevende designtrend van 2022. En dat is een goede ontwikkeling!

Deze trend is ontstaan door de toegenomen blootstelling van het consumenten aan klimaatverandering. Je ziet dan ook nu al een beweging naar meubelstukken met teruggewonnen hout en accessoires met gemaakt van gerecycled glas, plastic, papier en metaal. Maar ook vintage textiel en stoffen die duurzaam zijn geproduceerd zijn in opkomst. Daarnaast zien we een steeds groter wordende groep mensen die liever afstand neemt van massaproductie en wie gaan voor uniek en kwaliteitsproducten welke een langere levensduur hebben.

Plaatsvervangende materialen als kurk en bamboe nemen in rap tempo toe als hoofdmateriaal van meubels en sfeerproducten. Groot voordeel hierbij is dat met de talrijke nieuwbouwwoningen bestaand uit vooral keihard beton je met materialen als kurk er meteen ervoor zorgt dat er geluiddemping ontstaat waardoor de ‘galm’ kan worden teruggebracht. Deze trend is niet alleen goed voor het milieu maar dus ook voor de akoestiek. 

Woontrends 2022 | De 5 interieur trends 2022 (sneak preview) - woonblog StijlvolStyling.com

Woontrend nr2.: Thuis als kantoor 2.0 stimuleerd werken en wonen onder één dak

Deze trend was te verwachten want met de corona crisis zijn we met zijn allen steeds meer gaan thuiswerken en dat blijft ook naar ook verwachting zo. De geïmproviseerde kantoren aan huis zie je daarom steeds meer. Het omarmen van de trend naar hybride werken zal om een overgang naar een meer geëvolueerde woon-werkruimte vragen.

fonQ.nl

In 2019 en 2020 veranderde de manier waarop we leefden, sliepen en werkten. Veel mensen moesten ineens wonen en werken gaan combineren. Dat veranderde veel aan onze levens en alles liep zo ongeveer door elkaar heen. Een zeer abnormale situatie waarvan ik als interieurontwerper ook veel heb gemerkt. Nog nooit kreeg ik zoveel vragen over een werkplek integreren in bijvoorbeeld een woonkamer. Maar dan wel op zo’n manier dat wanneer je werkdag klaar is je nog steeds afstand kunt nemen van je werkplek en je woonkamer weer als woonkamer kunt beschouwen. 

Krapte op de woningmarkt beïnvloed trends

Ondanks de krapte op de woningmarkt zie je zelfs dat mensen rekening houden bij de aankoop van een huis met het gegeven dat je graag thuis wilt kunnen werken en het liefst hiervoor een aparte ruimte beschikbaar is.  

Bij de verandering in interieur trends 2022 – 2023 zie je dan ook steeds meer bedrijven en merken doe hier gretig op inspelen met complete product lijnen voor comfortabele werkplekken in huis en producten die daarbij helpen. Denk aan ergonomische stoelen die er aantrekkelijk uitzien als eetkamerstoel maar ook geschikt zijn als bureaustoel, goede opbergmogelijkheden, een mooi bureau en sfeerproducten voor je thuiskantoor.

Woontrends 2022 | De 5 interieur trends 2022 (sneak preview) - woonblog StijlvolStyling.com - Woonkamer inrichten - tv meubel - Interieur project: SBZ Interieur Design - interieurontwerp, advies en styling

Woontrend nr3.: Op de natuur geïnspireerde interieurs

Buiten naar binnen halen; het is een trend waar ik al lange tijd over blog. We zullen groene en natuurlijke tinten in ons interieur zien versmelten door het gebruik van planten, hout, natuursteen en terracotta. We zullen ook het gebruik van groen fluwelen sofa’s, salie of olijf geschilderde muren en/of jute en sisal tapijten veel terug zien in 2022 en 2023. 

We hebben de afgelopen jaren een opleving gezien in populariteit voor mos & salie-groene kleurtinten en 2022 is het jaar voor grijsgroen. Deze zilver-groene tint is bij uitstek perfect voor woonkamers, omdat het de kleur is van harmonie en vernieuwing, die helpt om gevoelens van rust en ontspanning uit te stralen en het is ook een geweldige manier om buiten naar binnen te halen. Zacht groen is nu al de meest gezochte kleur op Google. Verfmerk Histor riep de kleur ‘Olive Spring’ uit tot kleur van het jaar 2022 – Een veelzijdige grijsgroen welke staat voor groei en de veerkracht van de natuur, voor 2023 riep Karwei onlangs Nordic Green uit als kleur van het jaar. Het zijn beide ontspannende en verleidelijke kleuren die een ruimte opfleuren en zorgen voor een organische levendigheid.

Warme interieurs 

In 2022 en 2023 zullen aardse bruintinten, beige en terracotta’s een vleugje warmte introduceren. Roodbruine en bruine tinten zullen een topkeuze zijn voor de herfst en wintertrends en zetten meteen een warme woonsfeer neer. Bijzonder populair aan het worden voor de slaapkamer is een roodachtige kleiachtergrond met een grijs fluwelen bed en gezellig duurzaam linnen beddengoed voor een rustgevend gevoel. Exact zo was deze opkomst de afgelopen maanden op menig Instagram interieur account al goed terug te zien.

Woontrends 2022 | De 5 interieur trends 2022 (sneak preview) - woonblog StijlvolStyling.com
Beeld: ColourFutures Colour-of-the-Year-2022 | Kleur: Bright skies – Flexa

Woontrend nr4.: Blauw 

In 2022 riep Flexa ‘Bright Skies ‘ uit als kleur van het jaar 2022. Een licht en luchtig blauw. Een tint die rust en kalmte bevordert, waardoor het de perfecte keuze is voor een slaapkamer, maar ook een fris en luchtig basis palet voor in de een keuken of badkamer. Blauw kan een positief effect hebben op de stemming omdat het ons verbindt met een blauwe lucht of oceaan in de natuur, wat ons helpt om ons ontspannen te voelen…
Of je nu een donkerblauwe, opvallende muur toevoegt of een blauw getextureerd dekbedovertrek. De kleur blauw staat erom bekend de geest te kalmeren en een gevoel van rust te produceren. 

Woontrend nr5.: Groen en beige tinten

In 2023 staan er meerdere kleuren van het jaar centraal waaronder Wildwonder een warme, sportieve en zachte geel beige toon. Die ons verbindt met buiten en ons in huis beter kan laten voelen. Karwei riep onlangs ‘Nordic Green’ uit tot de trendkleur van 2023, een zachte groen die binnen en buiten verbind. 

Nordic green Karwei
Beeld: Karwei – Nordic green
Woontrends 2022 | De 5 interieur trends 2022 (sneak preview) - woonblog StijlvolStyling.com
Beeld: Karwei – Ginger Gold

Woontrend nr6.: Goud & messing

In 2022 riep Karwei de kleur ‘Ginger Gold’ uit als kleur van het jaar 2022.
Een pure, pittige naturel die elk interieur laat fonkelen. Zeker in de afgelopen jaren hebben we geleerd hoe belangrijk de natuur is om tot rust te komen. Aardse tinten helpen ons met onze gemoedsrust en bieden warmte. 

Naast deze warme kleurtint zie je ook nog altijd binnen de trends goud als metallic accentkleur. Vooral als onderstellen van meubels zoals een loungebank en bij accessoires. Van mat goud, messing tot geel goud in glans, er is voor ieder wat wils verkrijgbaar. Goud vormt een chique en sfeervolle combinatie met de vele groentinten, rood-bruin en donkerblauw. Probeer het maar eens uit, vaak 1 gouden accessoire kan al een blikvanger zijn die net dat beetje extra warmte toevoegt. En zeg nu eens eerlijk, wat extra warmte en gezelligheid kunnen we tijdens deze pandemie toch allemaal wel gebruiken!?

Shop-the-look
Hier shop je de mooiste en leukste woonitems uit de woontrends bij elkaar:

Wat brengt dit en aankomend jaar jou op woongebied? 

Tot slot, welke trend er ook mag zijn, vergeet niet dat het juiste interieur dat bij jou past enorm kan bijdragen aan jouw stemming, woongenot en gevoel van tevredenheid. Creëer daarom vooral jouw eigen unieke woonstijl! Heb jij hier hulp bij nodig om een tijdloos interieur te creëren dat echt bij jou past? In deze video vertel ik jou in circa 3 minuten hoe ik je als interieurontwerper bijv. d.m.v. een interieuradvies hierbij kan helpen. 

Ik wens jullie een heel gezellig, gezond en liefdevol jaar toe! Maak er wat moois van en ik hoop je hier op mijn blog StijlvolStyling.com ook komend jaar weer terug te zien om je op de hoogte te houden van de nieuwste woontrends, tips en innovaties op woongebied voor binnen én buiten. 

Met stijlvolle groet, Susanne

 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com