Menu
Blog in de spotlight  / Interieur inspiratie / Woontips / Woontrends / Woontrends 2023

Interieur trends 2023 | Alle woontrends 2023 + styling tips

 Een van de dingen die de coronacrisis ons heeft gebracht, is dat we met andere ogen naar onze woonomgeving zijn gaan kijken. Menig Nederlander besloot tijdens de pandemie flink te gaan verbouwen, omdat ze er ineens achterkwamen toch niet tevreden zijn met de ruimte die ze hadden. In deze blog een sneak peek voor een deel van de woontrends 2023.

Duurzame materialen in je woning

De laatste jaren is duurzaamheid een belangrijk onderwerp geworden in het dagelijks leven van de gemiddelde Nederlander. Dat is onder andere terug te zien in de woontrends voor het nieuwe jaar waarin we veel gebruik maken van duurzame materialen. Hierbij kun je denken aan kasten die gemaakt zijn van duurzaam hout, maar ook aan andere items zoals houten jaloezieën, gordijnen van duurzaam linnen en banken van gerecycled materiaal. Meestal zijn dit meubels met een verhaal en een iets hoger prijskaartje, maar wel items waar je met het juiste onderhoud jarenlang van kunt genieten. In verhouding ben je daar dus minder geld aan kwijt én draag je je steentje bij aan een betere wereld. De perfectie combinatie anno 2023.

Groentinten voeren de boventoon in interieur

Ieder jaar hebben we in het interieur (en fashion) te maken met de kleur van het jaar. Voor 2023 is die kleur op het moment van schrijven nog niet bekend; dit gebeurt meestal in of net na oktober in het jaar ervoor. Er zijn echter wel wat verwachtingen op het gebied van kleurentrends voor je inrichting. Zo blijven groentinten de boventoon voeren: van olijfgroen tot mosgroen en van lichtgroen tot heel donkergroen. De kleur groen in je interieur doet meer dan je denkt. Zo geeft de kleur je een gevoel van positiviteit en zelfvertrouwen en biedt het voor verschillende ruimtes harmonie, balans en rust. Wat ook mooi meegenomen is, is dat je diverse groentinten heel goed kunt combineren in verschillende soorten stijlen interieur. Groene jaloezieën staan bijvoorbeeld heel goed in een industrieel interieur, terwijl een grote groene bank weer goed past in een bohemian inrichting.

Vintage folklore: terug naar de jaren 70 van de vorige eeuw

We zien verschillende stijlen terug in de woontrends voor 2023. Eén daarvan is de Vintage Folklore woonstijl waarbij we een comeback van spullen, kleuren en prints uit de jaren 70 van de vorige eeuw zien. De grote rode draad is een persoonlijk interieur met meubels en accessoires waar je blij van wordt. En ja: daar hoort óók een bloemenbehang bij (als je durft en natuurlijk als je dat mooi vindt). Bloemetjesprint is iets wat we sowieso terug gaan zien in het nieuwe jaar. Als het niet op behang is dan is het wel op een mooi groot schilderij of als print op kussentjes en plaids. Verder zien we allerlei stijlvolle en luxueuze stoffen terug binnen de Vintage Folklore woontrend. Denk aan suède, breiwerk, ribfluweel en zelfs keramiek. Kortom: een hele creatieve en kleurrijke interieurtrend.

Meer oog voor stijlvolle thuiswerkplek

Nog steeds zijn er veel mensen die (deels) vanuit huis werken. Sinds het begin van de pandemie hebben zij een deel van de woonkamer of keuken toegeëigend om daar te kunnen werken. Met een beetje geluk beschik je over je eigen ruimte met thuiswerkplek zodat je je werkspullen in de avond of in het weekend niet meer ziet. Of dat wel of niet het geval is: voor beide soorten plekken zien we tegenwoordig meer stijlvolle (kantoor)meubels. Waar dit soort meubels eerder voornamelijk functioneel waren, wil het oog nu ook wat. Dat is helemaal het geval wanneer zo’n bureau met bureaustoel in het zicht in de woonkamer staat. Daarom is deze woontrend zonder meer belangrijk te noemen, omdat je met stijlvolle bureaustoelen en mooie houten bureaus van je werkplek een hele mooie spot in huis kunt maken.

Scandinavisch design blijft hip en happening

Tot slot nog een woontrend waar we al enkele jaren mee te maken hebben: Scandinavic Living. Denk aan lichte kleuren, houten meubels, subtiele details en prints en vooral een prachtig ruimtelijk interieur waar menig Nederlander erg blij van wordt. Binnen deze woontrend wordt er veel gebruik gemaakt van licht hout dat gecombineerd wordt met frisse tinten als wit, lichtblauw, lichtgrijs en donkergroen. Ben je juist op zoek naar zo’n stijl met meer warme kleuren? Kies dan voor de Japandi woonstijl; een combinatie van Scandinavische en Japanse woontrends. Hier wordt veel gebruik gemaakt van warmere kleuren zoals beige, roestbruin, oudroze en donkerbruin. Combineer een oudroze bank bijvoorbeeld met donkerbruine jaloezieën, een hoogpolig beige kleed en simpele maar fijne kunst.

Nog meer trends kun je vinden in de blog woontrends 2022 – 2023
Volg voor meer tips en inspiratie ook eens onze instagram.

Blog in samenwerking met doehetbudget.nl
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com