Menu
Interieur inspiratie / Lifestyle, liefde & wonen / Tech & SMART Home / Woontips / Woontrends / Woontrends 2020

Woontrends | De SMART Home interieur trends 2020

Woontrends | De SMART Home interieur trends 2020 - woonblog StijlvolStyling.com

De SMART Home technieken en trends vliegen om je oren. Van super handige ijskasten, slimme raamdecoratie, verlichting naar je gemoedstoestand tot trendy thermostaten. Over deze technische ontwikkelingen en interieur trends vertel ik je alles in deze blog zodat ook jij SMART en wel jouw woning afstemt op de toekomst van wonen.

SMART Home, een huis dat gemakkelijk is om in te leven. 

Vertel het Siri, Google of Alexa

Hoewel wij met elkaar juist steeds meer online communiceren, praat je straks juist steeds vaker tegen een apparaat. Vraag Google, Siri of Alexa of zij de lichten thuis willen aan- of uitzetten, een vriend voor je bellen of alvast de oven aanzetten. Er komen steeds meer apps die naar je wensen luisteren en deze voor je uitvoeren.

SMART home met je Smartphone

Je huis besturen met jouw smartphone wordt steeds meer normaal. Maar het is natuurlijk geen SMART Home als niet al die handige snufjes automatisch met elkaar verbonden worden. Je producten moeten tenslotte samenwerken en perfect op elkaar ingesteld zijn via app’s die alles voor je aansturen.

Denk hierbij aan de wekker die om 06:30 ’s ochtends af gaat, deze wekker moet er straks ook voor zorgen dat je gordijnen langzaam open gaan om de ochtendzon te verwelkomen. Om vervolgens te zorgen dat er alvast door jouw koffiezetapparaat koffie voor je zal worden gezet. De oven zorgt intussen alvast voor het afbakken van een lekker warm afbakbroodje voor jouw ontbijt en de koelkast besteld de boodschappen terwijl de robotstofzuiger alvast de benedenvloer stofzuigt. Hoe klinkt dat?

Gebruiksdata uitwisselen en inkopen van je boodschappen

Nadeel van de SMART Home trend is nog altijd de privacy gevoeligheid en beveiliging. Wat moeten we soms nog wennen aan het feit dat we letterlijk 24/7 gevolgd kunnen worden. Van Google die continue meeluistert via de Home apparaten, tot informatie opslaan die alles zeggend is over jouw gedragingen zoals wie je bent en wat je eet. In de toekomst zullen we als particulieren steeds vaker profiteren van slimme systemen waarvoor wij (helaas wel) enige privacy opgeven. Toch wegen vaak de voordelen van de slimme systemen op tegen de nadelen. Want hoe slimmer de apparaten die meedenken hoe meer tijd wij over houden voor de echt leuke dingen in ons leven. Juist dat vinden wij meer dan ooit belangrijk.

Wist je trouwens dat veel bedrijven de inkoop baseren op basis van onze gebruikersdata?

Verbinding met internet en VPN

Een VPN is een veilige verbinding tussen jouw computer en het internet. Jouw IP-adres is als het ware de persoonlijke identificatiecode waarmee je over het internet surft. Deze is gekoppeld aan jouw naam en adres. Hierbij ben je continue herkenbaar en te volgen als je online bent, tenzij je een VPN gebruikt.
VPN is daarom steeds populairder aan de worden. De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. Hierdoor heb je een versleutelde, beveiligde verbinding naar een externe server. Vanuit daar  wordt het dataverkeer dan weer het internet op gestuurd. Hierdoor veranderd het IP-adres en kan men dus niet exact achterhalen wie jij bent.
Belangrijkste voordelen van VPN zijn de veiligheid, anonimiteit en de vrijheid. Vrijheid brengt ook hele fijne voordelen met zich mee als dat het land waar je woont niet te traceren valt waardoor je ineens ook de Amerikaanse versie van Netflix kunt gebruiken. Maar ook veel Nederlandse websites en streaming-diensten die niet buiten Nederland werken, werken dan ineens in het buitenland.
Meer informatie hierover lees je bij VPNgids.

Woontrends | De SMART Home interieur trends 2020 - woonblog StijlvolStyling.com (beeld: samung)

De slimme Family HUB Koelkast van Samsung

Interieur styling en SMART Home

Als binnenhuisontwerper en interieur stylist zie ik heel wat veranderingen aankomen op gebied van inrichting en interieur styling. Want tussen de leuke vaasjes op de vensterbank staat straks een speaker van bijvoorbeeld Google Home die style technisch ook nog mooi moet zijn om te zien. We willen immers niet op sfeer en inrichting inleveren en maar juist zorgen dat de SMART Home apparaten straks naadloos opgaan in onze hedendaagse interieurs.

Bedrijven als IKEA werken hiervoor bijvoorbeeld al samen met Sonos. Sonos kun je ook al combineren met een Google Home speaker. Google Home werkt op aar beurt al jaren succesvol samen met NEST welke bekend staat om haar stijlvolle slimme thermostaten. Onlangs werden ze Google Nest. Daarnaast is er ook al een koppeling met de Philips Hue LED lampen en een verbinding met tal van handige app’s als die van bekende supermarkten voor het bestellen van boodschappen en Spotify voor het afspelen van muziek.

Ook Samsung heeft naast smartphones al apparaten als TV’s waartegen je kunt spreken via de SMART-Thing app en kwam onlangs zelfs met een prachtige nieuwe SMART famille HUB koelkast incl. groot LED scherm. Deze denkt mee met de boodschappen en kan gekoppeld worden met de bekende RING deurbel die ziet wie er voor je deur staat.
Ook voor de tuin zijn al super SMART oplossingen van bijvoorbeeld van Gardena zodat de tuin onderhouden straks een stuk gemakkelijker gaat worden.

Naast deze technologie gaat ook de ontwikkeling op gebied van levensloop-bestendig wonen zoals een traplift kopen passend bij jouw interieurstijl en LED-verlichting in razendsnel tempo door en zie je daarnaast dat er ook veel meer aandacht wordt besteed aan stijlvolle schakelaars en de uitstraling van jouw thermostaat. Uiteindelijk heb je straks 1 bedieningspaneel aan de muur voor heel veel functionaliteiten gekoppeld met jouw Smartphone.

En… hoe SMART is jouw huis al?

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com