Menu
Interieur inspiratie / Kleur inspiratie / Kleur- en interieur trends / Woonnieuws / Woontips / Woontrends / Woontrends 2023

Woontrends | Flexa kleur van jaar 2023 – WildWonder

Flexa Kleurentrends 2023 – Flexa.nl

Voor de 20e keer komt AkzoNobel wereldwijd met de Kleur van het Jaar. In Nederland onder de vlag van verfmerk Flexa. Dit jaar staan de wonderen van de natuur centraal. De Kleur van het Jaar 2023 is Wild Wonder™. Het is een positieve, natuurlijke geeltoon die ons verbindt met buiten en ons in huis beter kan laten voelen. Om de inspiratie voor onze Kleur van het Jaar uit te drukken, hebben ze gekozen voor de naam Wild Wonder™ – ‘Wild’ verwijst naar het vrije gevoel van de natuur, en ‘Wonder’ naar de natuurlijke magie die overal om ons heen is. Naast de Kleur van het Jaar is er ook een Kleurenpalet van het Jaar 2023 uitgeroepen met de naam ‘Lush’. Sinds 13 september zijn de kleuren verkrijgbaar in de verfwinkel.

Het thema en de Kleur van het Jaar 2023

Het thema gaat over de magie van de natuur, gesymboliseerd in de kracht en potentie van zaaigoed. “De kiem waaruit de inspiratie voor de Flexa Kleurentrends 2023 is gegroeid, komt voort uit onze 30e trendvoorspelling. Het is een jaarlijks terugkerend evenement en dit is het 20e jaar dat we de Kleur van het Jaar uitroepen. We hebben wederom internationale design-experts gevraagd om hun inzichten te delen over waar de wereld heengaat, zodat we de kleuren kiezen die passen bij 2023. Met de natuur hoog op onze wereldwijde agenda, hebben we de natuur in het hart van ons verhaal gezet. We hebben niet alleen de Kleur van het Jaar Wild Wonder™ geïnspireerd op de natuur, maar ook het bijbehorende palet reflecteert de verschillende manieren waarop de natuur ons leert en verzorgt. De aarde is de bron van alles, brengt ons troost, inspiratie en talloze blauwdrukken om te leven. Ons verhaal voor 2023 is er om je te helpen om de wonderen van de natuur te vertalen naar jouw huis.”, zegt Heleen van Gent, Creatief Directeur van het Flexa ColorLab®.

Vier trends, vier paletten

Rondom de Kleur van het Jaar zijn paletten gemaakt met kleuren die gemakkelijk zijn toe te passen en die de verschillende trends reflecteren. De kleurenpaletten staan voor vier trends, namelijk de voedende rol van de natuur op de geestelijke gezondheid, het samen tot bloei komen en als collectief denken, het verbinden van de oer-kennis van de natuur en ons daar door laten inspireren en tot slot het meedeinen met het ritme van de natuur voor een evenwichtige levenscyclus.

Het Flexa Kleurentrends 2023 palet: Lush kleuren

Het kleurpalet van 2023 is gerelateerd aan de trend ‘De voedende rol van de natuur op de geestelijke gezondheid’. Heleen: “De natuur geneest en brengt positiviteit. Het is aangetoond dat toegang tot groen diepgaande en positieve effecten heeft op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Het effect is zelfs zo groot dat er nu artsen zijn die ‘de natuur ingaan’ als therapie voorschrijven, zoals tuinieren of ‘bosbaden’.* Om verbinding met de natuur te behouden is er behoefte aan een woonruimte die ondersteunt in uitdagende tijden. Het dient een plek te zijn waar je het buitenleven kunt aanraken, de natuur voelt en de verbondenheid ervaart.
Het Lush Kleurenpalet bestaat uit tinten geïnspireerd op tuinen en bossen. Groene kleuren, bruintinten en zachte lilatonen die ons een kalm en opgewekt gevoel geven en ons herinneren aan onze plek in de natuur.

* bron: New Scientist, 24 maart 2021/ ‘Green spaces aren’t just for nature they boost our mental health too’.

Buzz kleuren

Buzz kleuren zijn geïnspireerd op de natuurlijke energie en biodiversiteit van weiden, prairies en graslanden. Ze brengen vitaliteit en verbondenheid in een ruimte. Vrolijke tinten zoals roze en oranje passen perfect in ruimtes waar mensen samenkomen. De kleuren kunnen heel goed alleen of in een kleurrijke combinatie worden gebruikt.

Raw kleuren

Raw kleuren weerspiegelen de rijkdom en het creatieve potentieel van de natuurlijke hulpbronnen en patronen die we om ons heen zien. Stro, paddenstoel, oker en houtachtig bruin: het zijn rijke natuurlijke tinten die nooit overheersen. Je kunt experimenteren met gedurfdere tinten om diepte en karakter aan je huis toe te voegen. 

Flow palet

Het Flow palet is geïnspireerd op de getijden, golven en de natuurlijke ritmes van de aarde. De kleuren brengen balans en rust in huis. Tonen van schelp, grind en zand: dit zijn warme neutrale kleuren die fris en tijdloos aanvoelen en ons helpen af te stemmen op de natuur. De kleurtonen van de zee geven ons kant-en-klare kleurencombinaties.

Waar verkrijgbaar? 

De Lush kleuren worden binnen de Nederlandse verfmarkt aangeboden onder het Flexa Kleurentrends 2023 palet. Dit palet bestaat uit tien zeer goed toepasbare interieurkleuren waaronder Wild Wonder™. Wil je de kleur vooraf in de vorm van verf op je muur zien, dan zijn de tien kleuren vanaf 13 september 2022 als Flexa Kleurtester verkrijgbaar in de verfwinkel. Alle kleuren uit de vier ColourFutures™ paletten zijn te mengen in Flexa Lakken en Muurverven. Tevens zijn ze als Flexa Kleurtester op Flexa.nl te bestellen.

Het onderzoek
De internationale design‐ en kleurvisionairs van het Global Aesthetic Center, ook bekend als het Flexa ColorLab®, analyseren de maatschappelijke trends, het consumentengedrag en de designtrends over de hele wereld. Ze vertalen deze naar kleurenpaletten voor het interieur en ontwerpen die aansluiten bij de wensen van de consument. Dit doen zij al 30 jaar. Hierbij werken ze samen met verschillende (design) experts uit alle werelddelen en verschillende branches. Sinds 2003 draagt dit wereldwijde kleuronderzoek de naam ColourFutures™ en voorspelt het de kleuren voor het komende jaar.

Informatie met dank aan: AkzoNobel 
Bron beelden: Flexa Kleurentrends 2023 - Flexa.nl
#Flexa #Kleurvanhetjaar2023 #WildWonder #DeKleurvanFlexa #CF23
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com