Menu
Blog in de spotlight  / Interieur inspiratie / Populair op Stijlvol Styling / Woontrends / Woontrends 2024

Woontrends 2024 | De interieur trends 2024 ‘interieur vol liefde & magie’

Moodboard woontrends - interieur trends 2024 - 2025 door StijlvolStyling.com

Het is alweer oktober, de traditionele woonmaand van het jaar. Zoals mijn vaste blog lezers weten is het inmiddels als een traditie voor mij, om in deze maand alvast met jullie vooruit te blikken op de woontrends voor het komende jaar. En geloof mij, 2024 wordt een jaar vol liefde en magie, waarin onze huizen worden omgetoverd tot ware kunstwerken. Ik kan niet wachten om jullie te vertellen over de woontrends zoals de kleurtrends en interieur trends die ons te wachten staan! Ben je klaar voor mijn jaarlijkse ongenuanceerde trend forecast? Pak er een kop koffie of thee bij, want daar gaan we…

Moodboard woontrends - interieur trends 2024 - 2025 door StijlvolStyling.com

Dag zwarte keuken… hallo lichte, luchtige en vrolijke bedoening. 

De woontrends 2024 kent vele bestaande maar ook veel nieuwe interieur-trends die heel wat ‘licht’  in onze donkere huizen zal gaan brengen. Want wat waren we gek op zwart en grijs de afgelopen jaren. Belangrijkste voorbeeld voor de trend voor 2024: Onze keukens mogen weer wit zijn maar ook hout en lichte natuurtinten of pastelkleuren schuwen we niet. Unieke keukenkleuren die doorgaans anders zijn dan die van de standaard keuken bij de buren worden dan ook steeds populairder! Kleuren zacht grijs-groen, blauw en roze zie je daarom voor keukens steeds vaker. Dit geldt niet alleen voor keukens maar je ziet deze trend ook terug in meubels, accessoires en verlichting. Veelal gelinkt aan de Scandinavische woonstijl waardoor een zachte, minimalistische en unieke woonstijl ontstaat. 

Moodboard woontrends - interieur trends 2024 - 2025 door StijlvolStyling.com

Weg met de grenzen: Eclectische stijlen floreren

Yes, wat hou ik van nu al van deze verandering. Want we zijn allemaal unieke mensen, dus laat alsjeblieft ieder huis net zo uniek zijn. Weg met denkpatronen waarin we onszelf in een hokje van een bepaalde stijl proberen te plaatsen. Niet een interieur dat met het perfecte plaatje uit je favoriete woontijdschrift matcht of eindeloos kopieer gedrag van je een stroom aan TikTok influencers. Mix & match er vooral op los want ik kan het niet vaak genoeg zeggen; Personaliseren is de sleutel tot een interieur wat echt bij jou past. 

In 2024 gaan we daarom voor eclectisch ontwerp zonder grenzen. Mix & match jouw favoriete stijlen, van modern tot vintage en van boho tot industrieel. Mix & match luxe en voordelige woonaccessoires. Durf unieke combinaties te maken en tover zo jouw eigen persoonlijke, magische wereld in huis. Voel je vrij om die kleurrijke kussens op die strakke bank te leggen en plaats gerust een ambachtelijk handgemaakt kunstwerk naast die strakke designlamp. Laat je inspireren en creëer een unieke en persoonlijke sfeer in jouw interieur.

Laten we het groen doen: Duurzaamheid als toverwoord

Duurzaamheid is het toverwoord voor 2024! We willen onze planeet beschermen en onze interieurs laten bloeien met milieuvriendelijke materialen en groene technologieën. Upcyclen en hergebruiken worden de nieuwe magische trucs. Koop niet zomaar iets nieuws, maar geef oude meubels een nieuw leven. Denk aan die oude kast die je kan omtoveren tot een trendy pronkstuk. Met duurzaamheid in het hart van ons ontwerp, maken we onze leefomgeving mooier en respecteren we ‘Moeder Aarde’. De afgelopen jaren zagen we dit al volop doordat materialen als bamboe steeds populairder werden evenals marmoleum en duurzame stoffen. Met de opkomst van dat hergebruiken en wellicht opknappen van oude meubels hip is gaan we daarnaast steeds meer terug naar vroegere tijden waarin bepaalde meubels of unieke woonitems soms wel een leven lang dan wel generaties lang meegingen.

Mijn ervaring als interieurontwerper is dan ook dan voor wie dit kan betalen de verwachting en eisen rondom kwaliteit en duurzaamheid steeds hoger worden! Mensen willen wel degelijk langer dan 5 jaar van een bank kunnen genieten en massief houten meubels die lang mee gaan zijn ook in trek. Je ziet dit nu al terug bij bijvoorbeeld IKEA die weer steeds meer terug gaat naar de kernwaarde dat meubels van echt hout mogen zijn om langer mee te te gaan. 

Het fijne hieraan is ook nog eens dat je zeker in het geval van hout, je ze gemakkelijk een nieuwe look geeft door een andere kleur en/of een andere handgreep. Op de lange termijn ben je door in kwaliteit en duurzame producten te investeren voordeliger uit is mijn ervaring en het geeft je vaak ook nog de kans om door opknappen meubels een compleet nieuwe look te geven.

Moodboard woontrends - interieur trends 2024 - 2025 door StijlvolStyling.com

De Kracht van de Natuur: Natuurlijke materialen als een ‘groene draad’ voor jouw interieur 

In 2024 worden we verliefd op de schoonheid van de natuur. Of eigenlijk waren vele van ons dat al aan het worden de afgelopen jaren. Iets wat je mede terugzag in de opkomst van planten en bloemen in huis en botanische interieur trends. In 2024 genieten we daarnaast ook met liefde van ‘echte’ natuurlijke materialen. Denk aan warm massief hout, steen, sfeervol rotan en zachte bamboe. Zo brengen we pas echt een betoverende sfeer in onze huizen door de natuur naar binnen te halen.

De essentie hiervan is heel simpel. Het geeft ons een gevoel van rust en balans, een toevluchtsoord waar we kunnen ontspannen na een drukke dag. Omring jezelf daarom met de prachtige elementen van de natuur en voel de harmonie in elke vezel van je interieur. Ook opvallend is dat je even organische vormen ziet geïnspireerd op een boomstronk, druppels en bladeren. Je kunt zo o.a. gaan terugzien in tafels. 

Als je echt wil spreken van specifieke trend woonstijlen waarbij je het gebruik van natuurlijke elementen erg duidelijk terug ziet dan zijn de woonstijlen Japandi (mix van Japans en Scandinavisch), Wabi-Sabi, landelijk en Scandinavisch helemaal wat voor jou!
En niet vergeten… mixen&match ze gerust! 

Moodboard woontrends - interieur trends 2024 - 2025 door StijlvolStyling.com

Terug naar het licht: Afscheid van een overdaad aan donkere kleuren, welkom lichte kleurtinten en wit

Na jaren van overheersing neemt 2024 afscheid van een overvloed aan donkere kleuren, en dan vooral een overdaad aan zwart! Lichte kleurtinten en wittinten worden de nieuwe basis. Deze kleurverschuiving zal een betoverende verandering teweegbrengen in onze interieurs. Lichte kleurtinten, zoals wit, ivoor en beige, zullen onze kamers verlichten en een gevoel van ruimte en sereniteit creëren. Wit wordt het symbool van puurheid en vernieuwing. Door lichte kleuren te omarmen, creëren we een harmonieuze en kalmerende leefomgeving. De sfeer van kantoor hoeft niet meer mee naar huis! Zwart wordt overigens in details veelal vervangen door brons en bruin. 

Thuis willen we ontspannen en genieten van licht, luchtig en vrolijkheid. Het is een belangrijke tendens op woongebied die langzaam aan steeds meer haar intrede doet en bij veel mensen in de smaak zal vallen. Wil je wel een donkere tint? Combineer licht pastellen dan eens met chocolade bruin tinten of een warm rood-bruine kleur als Ganache. Dit zorgt voor een subtiele luxe en gevoel van een interieur dat je omarmd. 

Een Kleurenfeest: Tijd voor warmte en levendigheid met chocolade tinten en pastel

Klaar voor kleur? 2024 wordt namelijk het jaar van kleurexplosies. We omarmen accenten van levendige kleuren met open armen. Denk aan magisch groen, betoverend blauw, passievol rood, perzik, terracotta, roze tinten en zonnig geel. Voel de energie en de vreugde die deze kleuren in huis brengen. Is hele muren schilderen in energieke kleuren voor jou te spannend? Durf te experimenteren en voeg een vleugje speelsheid toe aan jouw interieur met kleurrijke accenten en decoratieve elementen zoals met kussens, vazen en kunst. Je zult zien dat je al snel een eclectisch geheel krijgt waarmee je een uniek en persoonlijk interieur creëert.

De rose trend zien we overigens ook al meteen terug in de keuze voor de kleur van het jaar 2024 bij verfmerk Flexa: Sweet Embrace. Een kleur die het gevoel van stabiliteit en verfijning brengt en als solide basis kan fungeren voor kleurexplosies elders in onze interieurs. Wil je echt weer eens wat anders, combineer deze kleur van met lila, goud accenten en bruintinten. Of zorg voor een natuurlijk uitstraling door Sweet Embrace te combineren met groentinten.

De geel trend is juist terug te zien bij verfmerk Histor.
De kleur van het jaar 2024 van Histor luistert naar de naam Limitless. Het is een zacht gele tint die ook heel goed fungeren als neutrale toon naast uitgesproken kleuren. Maar tegelijkertijd ook kan zorgen voor een hele rustige leefomgeving die je vast en zeker al snel doet denken aan een zonnige zomerdag samen met frisse wittinten en mooie groene planten.

Mijn favoriete verfmerk Little Greene komt voor 2024 met een nieuwe kleurenlijn genaamd ‘Sweet Treats’. Kleuren geïnspireerd op de patisserie met o.a. oud roze tinten, geeltinten, terracotta en bruintinten. Een erg mooie kleurenlijn die een interieur absoluut een totaal andere aanblik kan geven door alleen al de wanden te schilderen in dit warme kleurenpalet geïnspireerd op lekkernijen als koekjes en chocolade. Nu maar hopen dat ons niet een bijpassend instant honger gevoel oplevert naar zoetigheid.

Al met al zijn het hele interessante keuzes die vast en zeker gaan zorgen voor interieurs die vrolijkheid uitstralen.

Tips om je interieur extra te betoveren in 2024:

  1. Magische spiegels: Plaats strategisch spiegels in je huis om optisch de ruimte en lichtinval te vergroten. Niet alleen leuk voor je interieur, maar ook voor je stukje sensualiteit in je liefdesleven. Wil je meer weten hierover? Lees dan ook eens mijn wonen vs. de liefde blogs
  2. Groene vingers: Breng het buitenleven naar binnen met prachtige kamerplanten. Ze zorgen niet alleen voor een frisse lucht, maar voegen ook een vleugje natuurlijke schoonheid toe aan je interieur. Op mijn blog Stijlvol Styling kun je vele blogs vinden vol tips en inspiratie voor een botanisch interieur.
    Ja, ook voor diegene die nauwelijks ‘groene vingers’ hebben 😉
  3. DIY betovering: Op naar de kringloop winkel! Ga aan de slag met DIY-projecten en tover oude meubels om tot nieuwe pronkstukken. Laat jouw creativiteit spreken en geef je interieur een extra persoonlijk tintje. Leuke aanpassingen zijn sierlijsten, andere handgrepen of simpelweg het overschilderen van een meubelstuk. Kost weinig maar het effect is vaak veel groter dan je denkt. Ideeën nodig wat je met oma’s kastje kan doen, dan is een middagje op Pinterest de allerbeste plek voor heel veel DIY inspiratie. 
  4. Lichtspel: Verander de sfeer van je ruimtes met slimme verlichting. Speel met verschillende lichtinstellingen en creëer een sfeervolle ambiance. Verdeel voldoende verlichting over de ruimte en speel met verschillende soorten lampen zodat een evenwichtig en sfeervol lichtplan ontstaat.
  5. Textuurmagie: Combineer verschillende texturen in je interieur, van zachte kussens tot ruwe wanddecoratie. Varieer, want zo voeg je diepte toe aan je ruimtes. Vergeet ook vooral niet dat je met textuur niet alleen in stoffen maar ook op de muur veel warmte toegevoegd en ook nog eens de akoestiek in een ruimte verbeterd.

Tot slot. Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn als ik over de betoverende woontrends voor 2024! Laat je inspireren door de magische wereld van eclectische stijlen, duurzaamheid, natuurlijke materialen, lichte, warme en levendige kleuren en vooral de kracht van eenvoud. Het is tijd om jouw interieur te betoveren en om te toveren tot een ware droomplek!

Hulp nodig om al jouw woonwensen werkelijkheid te laten worden? Als interieurontwerper en interieur styliste help ik je graag verder om jouw woondroom te realiseren. Check mijn website sbzinterieurdesign.nl om mij als interieur professional beter te leren kennen en de mogelijkheden om jou te ondersteunen en ontzorgen te ontdekken. 

Fijn woonjaar!

Stijlvolle groet,
Susanne
SBZ Interieur Design / woonblog Stijlvol Styling

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com