Menu
Blog in de spotlight  / Interieur inspiratie / Lifestyle, liefde & wonen / Populair op Stijlvol Styling / Woontrends / Woontrends 2021

Woontrends 2021 | De interieur trends 2021 + must-haves (sneak preview)

Door-Susanne-Bolkestein-Zum Vorde-SBZ-Interieur-Design-interieuradvies-binnenhuisontwerp-interieurproject-interieurstyling-sbzinterieurdesign.nl

Nu we richting het einde van het bewogen jaar 2020 gaan is het tijd om, zoals ik ieder jaar doe in september, met jullie vooruit te blikken naar het nieuwe jaar. Dit keer 2021. In deze sneak preview van de woontrends 2021 blog neem ik alle interieur trends onder de loep en geef je een kijkje in de toekomst van wonen. In de loop van dit jaar en 2021 komen er vast nog trends bij maar dit zijn alvast de eerste interieur must-haves 2021 op een rij.

Nieuwsgierig naar de woontrends 2022 – 2023?
Lees en bekijk dan ook onze woontrends 2022 blog!
Flexa-Kleurentrends-2021-KleurvanhetJaar-Trust-Keuken Beeld: Flexa Kleurentrends 2021 Brave Ground - www.flexa.nl
Flexa Kleurentrends 2021 Brave Ground – www.flexa.nl / Beeld: ColourFutures™ AkzoNobel 2021

Woontrend nr. 1 – Kleur van het jaar 2021 ‘Brave ground’ 

‘The courage to embrace change’

Breng rust en ruimte in jouw interieur met de Flexa kleur van het Jaar 2021 Brave Ground. 
Deze kleur geeft het interieur een stevige basis die ons helpt om verandering te omarmen. Het is een naturel neutrale bruintint die andere kleuren in huis laat schitteren. Deze kleur combineert uitermate goed met verschillende kleurfamilies – bruinen, roden en rozen; gelen; natuurlijke blauwen en groenen. Kleuren die voorgaande jaren al erg in de woonmode waren en nu dus perfect te combineren zijn met een neutrale kleur waarmee je jouw interieur een nieuwe frisse aanblik kunt geven. 

“Heleen van Gent, Creatief Directeur van het Flexa ColorLab geeft aan dat als tijden veranderen en de wereld onzeker voelt. Als mensen willen we de grond onder onze voeten voelen. We zoeken troost in de betrouwbaarheid van simpele dingen waar we mee omringd worden – de veerkracht van de natuur; de betrouwbaarheid van de aarde; het heiligdom van onze huizen. Het overkoepelende (kleur)thema voor 2021 is daarom geworden ‘The courage to embrace change’, de moed om verandering te omarmen.” 

Woontrends 2021 | Interieur & Kleur inspiratie met blauw - Woonblog StijlvolStyling.com

Woontrend nr.2 – Donkerblauw

Donkerblauw is terug van weggeweest, yes! Blauw is de kleur van vertrouwen, rust, koelte en klassieke luxe en brengt originaliteit alom. Donkerblauw, zwart-blauw en grijs-blauw geven net wat meer karakter aan een ruimte en met deze tinten heb je ook nog eens een tijdloze kleur te pakken die makkelijk combineert met warme kleurtonen in hout soorten, metalen en stoffen. Denk bij bijvoorbeeld bij metaal aan combinatie van blauw met koper, goud of messing.
In 2021 zie je blauw terug in muurkleuren, meubels en accessoires. 
Kies je voor donkerblauw in de slaapkamer? Dan heb je de ideale rustgevende kleur te pakken voor een goede nachtrust in de zomermaanden en het gevoel van een frissere slaapkamer.

#HAY opent flagshipstore in Het Arsenaal Naarden - Stijlvol Styling Woonblog - www.stijlvolstyling.com

Woontrend nr.3 – Lichte houtsoorten

Licht hout soorten kennen we vooral vanuit Scandinavische interieurs. In 2021 zien we lichte houtsoorten ook steeds meer terug in luxe interieurs en industriële woonstijlen. Met licht eiken hout, bamboe, lichte MDF-platen en/of met licht acacia hout ben je in 2021 zeker helemaal on-trend. Lichte hout soorten zie je vooral terug in meubels en vloeren. Maar ook licht houten lambrisering en houten plafond accenten zie je terug. 

Styling tip: Wissel af in hout soorten en kleurtonen om te zorgen dat deze weliswaar bij elkaar passen maar het zeker niet saai gaat worden. Lichte houtsoorten combineren extra mooi met natuurlijke tinten denk aan blauw, groen, bruin en nuances in grijs en wit. Voor wat meer pit combineer je een lichte houtsoort met zwarte accenten. Voor een Scandinavisch design look&feel combineer je een lichte houtsoort met witte accenten in bijv. aluminium, staal of wit marmer.

 

Door-Susanne-Bolkestein-Zum Vorde-SBZ-Interieur-Design-interieuradvies-binnenhuisontwerp-interieurproject-interieurstyling-sbzinterieurdesign.nl
Woontrend nr.4 – Maak impact met een pronkstuk oftewel ‘statement piece’

Pronkstukken als in opvallende woonitems zijn helemaal 2021. Denk hierbij aan een in het oog springend schilderij, grote plantenpot of een mooi beeld op een pilaar. Het personaliseren van jouw interieur tot een uniek totaalplaatje was de aflopen jaren als steeds populairder. In 2021 mag je nog eens extra uitpakken door een statement te maken met pronkstukken. Hiermee creëer je impact en een verrassend interieur vol persoonlijkheid. Een pronkstuk is altijd een goede manier om de aandacht naar één punt te brengen, mensen te sturen in een ruimte maar ook om minder kleinere accessoires te hoeven gebruiken om sfeer te brengen. Met het juiste ‘statement piece’ kun jij in een handomdraai je interieur te voorzien van een stijlvolle luxe look.

Woontrend nr.5 – Botanisch, duurzaam en modern design

Duurzame producten worden steeds belangrijker. Als interieurontwerper merk ik dat steeds meer dat klanten open staan voor producten welke gemaakt zijn met respect voor de natuur, mens en dier en vooral items die een lagere impact hebben op het milieu. Producten die gemaakt worden van bamboe, bioplastic, linnen, alpaca wol, biologisch katoen, zeegrassen, riet, marmoleum vloeren, FSC-gecertificeerd behang maar ook producten van gerecyclede materialen zoals bloempotten gemaakt van oude autobanden kom je steeds vaker tegen en worden steeds betaalbaarder t.o.v. de bulk items. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt.
Meer over deze interieur trend in combinatie met de ‘haal de natuur in huis’ trend bij woontrend nr.6.

Door-Susanne-Bolkestein-Zum Vorde-SBZ-Interieur-Design-interieuradvies-binnenhuisontwerp-interieurproject-interieurstyling-sbzinterieurdesign.nl

Woontrend nr.6 – Grijstinten als basis en opvallende muren

Grijs als basiskleur maakt een opmars en witte muren zijn passé. Zachte lichte grijze tinten in plaats van een standaard witte muur maakt dat jouw interieur luxer oogt en woonproducten als kunst en planten nog mooier uitkomen. Een grijze wand combineer je gemakkelijk met één van de andere trendkleuren van 2020. Een grijze wand in combinatie met wit zoals tot een paar jaar terug nog veel zagen is echt een no-go vanwege het vaak plastische en vaak statische effect.

Maak je gebruik van een bepaalde verftechniek om een krijtverf of rommelige betonlook aan jouw wanden te geven dan heb je aan jouw grijze wand een unieke toevoeging aan jouw interieur die als je het goed doet een ‘pronkstuk’ op zichzelf is.

Door-Susanne-Bolkestein-Zum Vorde-SBZ-Interieur-Design-interieuradvies-binnenhuisontwerp-interieurproject-interieurstyling-sbzinterieurdesign.nl

Woontrend nr.7 – Natuurlijke elementen ‘haal de natuur in huis’

Verbind binnen en buiten en haal de natuur in huis met deze trend. Botanisch wonen is en blijft hot! Al sinds 2014 nemen het gebruik van planten en bloemen in interieur alleen maar toe. Ook in 2021 is de natuur in huis halen een must-haves voor trendvolgers maar ook zeker voor diegene die simpelweg een fijne en gezonde leefomgeving willen creëren. Thuis en /of op het werk.

Planten en bloemen worden aangevuld met het gebruik van natuurlijke materialen als linnen, alpaca wol, biologisch katoen, marmoleum, hout, rotan, riet soorten, zeegrassen en bamboe.
Ook zie je het gebruik van droogbloemen steeds meer terug. Duurzaamheid en milieu bewust jouw interieur en tuin stylen is helemaal anno nu.

fonQ.nl

Woontrend nr.8 – Line art & Face line art

Line art en het bijzonder ‘face line art’ was in 2020 al steeds populairder aan het worden maar in 2021 neemt deze populariteit alleen maar toe. Vooralsnog is het een leuke trend omdat we niet alleen line art zien als drukwerk op bijvoorbeeld posters maar ook als beelden, art walls en op bloempotten. Zolang je niet doorschiet in het gebruiken van line-art objecten en het niet in een interieur overheerst, kan het echt een hele leuke toevoeging zijn die meer speelsheid in je interieur brengt. Overdaad schaad, je laat jouw line-art object vooral opvallen door er niet teveel van toe te passen. 

Shop-the-look – Hier shop je de mooiste en leukste woonitems uit de woontrends 2021 bij elkaar:

Meer weten over de kleur, interieur, tuin en/of woontrends 2022 – 2023? In onze speciale categorie woontrends 2022 – 2023 kun je alle blogs vinden vol trends en tips. 

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com