Menu
Groen wonen / Interieur inspiratie / Plant & bloem styling / Samenwerking / Woontrends

Woontrends | SHINRIN-YOKU = Plant bathing in huis

Plant bathing is een uit Japan overgewaaide nieuwe wellness-trend. Kortgezegd, je omringt je met heel veel planten en ervaart de rustgevende werking van groen. Zo voel je je weer helemaal in balans. Om een compleet oerwoud in huis te halen, is wellicht iets te veel van het goede maar je kunt natuurlijk wel een fijn wellnessplekje creëren met een aantal planten.

Shinrin-yoku

Na meditatie, yoga en qigong is de nieuwste wellness-wijsheid te vinden in ‘Shinrin-yoku’.  ‘Shinrin-yoku’ komt uit Japan en betekent letterlijk ‘baden in het bos’. Deze nieuwe wellness trend voor thuis nodigt je uit om contact te maken met de natuur en gebruik te maken van haar helende krachten zelfs in deze pittige tijden waarin wij nu met elkaar leven. Volgens de Japanners is Shinrin-yoku het recept voor gezondheid en geluk.
Deze woonstijl en manier van leven opent je zintuigen en vertraagd je doen en laten door je even helemaal onder te dompelen in het groen. En dat kunnen wij goed gebruiken, want wij komen steeds minder vaak buiten. Zonde want onderzoek toont aan dat tijd in de natuur doorbrengen juist je stressniveau verlaagt en je energie en creativiteit verhoogt.

Gezond

Heb je vaak last van droge lucht in huis. Dat kun je merken aan klachten zoals droge huid, hoofdpijn, droge ogen of neus- en keelproblemen. Zet om de luchtvochtigheid te verbeteren kamerplanten die vocht toevoegen in huis! Praktijktesten van Fytagoras Plant Science uit Leiden hebben aangetoond dat bijvoorbeeld kamerplanten als de Hortensia de luchtvochtigheid sterk verbetert. Dat gaat als volgt: het gietwater wordt via de wortels opgenomen en weer door de bladeren afgegeven aan de lucht. Juist omdat de kamerhortensia veel water drinkt, is de verdamping zeer hoog. Ook tropische planten als de sierlijke strelitzia reginae zijn een aanwinst voor jouw wellness interieur.

Groene rust

Leg de telefoon of tablet even opzij, schenk een kop thee in en kom helemaal tot rust. Het leven is al druk genoeg daarom is het fijn een stilte plekje in huis te creëren waar je kunt onthaasten. Gebruik in het interieur geen kakafonie aan kleuren, maar juist zachte tinten, eenheid en ronde vormen. Pastelkleurige hortensia’s zijn ideaal vanwege hun kalmerende uitstraling en bolvormige bloemen.

Groene energie

Een thuiswellness kan ook kleurrijk en gevarieerd zijn. Dat bezorgt je een open-mind doordat je een omgeving vol diversiteit creëert. Combineer bijvoorbeeld accessoires en materialen uit verschillende culturen, landen of tijdsperioden met elkaar. In de eigentijdse, folkloristisch interieurtrend verdienen zelfs de klassiekers onder de kamerplanten een plaats. Zet ook eens een tropische de plant in Mediterraan of Aziatisch aardewerk.

Het resultaat: nieuwe groene energie!

About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com