Menu
Interieur inspiratie / Samenwerking / Woontips / Woontrends / Woontrends 2022

Woontrends | Trends voor het voorjaar van 2022

Woontrends 2022 - Stijlvol Styling woonblog

Het voorjaar staat voor nieuwe plannen, nieuwe ideeën en een nieuwe look. Dat geldt voor jezelf, maar zeker ook voor je huis. Na een winterperiode waarin je veel thuis was, ben je toe aan wat verandering. Laat het opruimen en opfrissen maar beginnen! Met een beetje eigen inspiratie en wat invloed van buitenaf maak je er weer iets moois van. Dit zijn dé voorjaarstrends van 2022. Welk stijlelement neem jij over? 

Duurzaamheid 

Duurzaamheid is de toekomst. Ook aan de nieuwste interieurtrends is dat te merken. De bewustwording van ons allemaal neemt toe. Met als gevolg dat de vraag naar duurzame meubels, vloeren en raamdecoratie hoogtij vieren. Grote merken spelen hierop in. Ze maken keuzes die de impact op natuur en klimaat verminderen. Daarnaast is er de consument die meer en meer waarde hecht aan het upcycling en recycling van producten. Wat is de concrete invloed hiervan op de voorjaarstrends van 2022? De terugkeer naar ronde, organische vormen is misschien wel het eerste antwoord op deze vraag. 

Organische vormen 

Lange tijd was de industriële woonstijl zeer populair. Je ziet het nog steeds in veel woonkamers: hoekige vormen en harde lijnen. Als we de nieuwe trends volgen, gaat daar verandering in komen. We krijgen langzamerhand weer meer behoefte aan een vriendelijker en zachter interieur met organische materialen als bamboe (bijvoorbeeld in de jalozieën), hout en kurk. Strak vormgegeven elementen maken plaats voor ronde vormen en golvende lijnen. Niet dat alle rechte lijnen de deur uitgezet worden. De strak gelijnde kast mag blijven. Juist de combinatie met het nieuwe ronde vloerkleed zorgt voor een evenwichtig geheel. 

Natuurlijke kleuren 

De natuur speelt een grote rol in de nieuwste voorjaarstrends. Het sluit aan bij de stijgende aandacht voor duurzaamheid. In de kleuren van 2022 is dat goed terug te zien. Die hebben een duidelijke link met het buitenleven. Gezellig en rustig tegelijk. Aardetinten als bruin, ecru, zand, taupe en beige. Het komt terug in de wand, de het houtwerk, de raamdecoratie, noem maar op. Deze kleuren stralen warmte en geborgenheid uit. Ze laten zich goed bij uitstek combineren met groen. Het maakt niet uit welke tint groen. Kamerplanten brengen veel groen. Dat zie je ook veel terug in de voorbeelden. Maar je kunt natuurlijk ook een retro meubel met koperkleurig beslag groen verven. Laat je creativiteit de vrije loop. 

Slimme meubels 

Iedereen begrijpt inmiddels dat we met slimme meubels niet een Einstein-stoel of een Turing-tafel bedoelen. Het gaat om de voortzetting van de smart-home trend die enige tijd geleden werd ingezet. Wat meubels betreft zijn er tegenwoordig ingebouwde opladers en elektrisch bedienbare relaxfauteuils die je met één klik in de juiste stand zet. Dit soort toepassingen zijn niet nieuw. Ze worden echter wel steeds betaalbaarder en daardoor toegankelijk voor iedereen. Dit doet de populariteit van slimme meubels stijgen. 

Retro 70’s 

Een voorjaarstrend die niet iedereen zag aankomen is de retro 70’s stijl. Een stukje nostalgie in je interieur. De kringloopwinkels staan vol met oude meubeltjes uit de seventies. Het zelf opknappen van meubels is een hobby die veel mensen aan het ontdekken zijn. Kies je voor de pure retro-kleuren of geef je er een moderne twist aan? Ook de koperkleurige, bolvormige hanglamp uit die periode helemaal terug. Ook het uitbundige behang uit de tijd van Q&Q is weer helemaal terug. Met kleurige patronen kun je een retro wand uitlichten. Ook de vintage fotowand doet denken aan de tijd van de grote bakkebaarden en de wijd uitlopende broekspijpen. Met elementen uit deze moderne tijd, blijf je helemaal bij de tijd terwijl je toch iets van vroeger terugkrijgt. 

Urban 90’s 

Felle neon kleuren doen denken aan de jaren 90. Maar ze zijn terug! Weliswaar in gedoseerde vorm, maar toch. Voor wie in de jaren 90 is opgegroeid is een neon decoratie aan de wand een soort van thuiskomen. Net als de retro 70-style is deze trend beginnen in de mode en vervolgens overgewaaid naar het woondesign. De felle kleuren, grafische prints en ruige materialen voeren de boventoon. Een in het oog springend schilderij of handgeknoopt wandtapijt passen helemaal in het concept Urban 90’s. Met een stoel of tafel in felle kleuren schilderen maak je ook een statement. Of, om met 2 Unlimited te spreken: ‘no, no, no there’s no limit!’ 

Kortom, het voorjaar van 2022 wordt een seizoen van rust en bewuste keuzes. De wereld om ons heen maakt zich op voor een transitie. Maar thuis is jouw wereld en daar mag de tijd best even stil staan. 

Meer woontrends 2022? Maak kennis met alles woontrends voor 2022 in de grote interieur trends blog op Stijlvol Styling. 

 

Blog in samenwerking met raambekleding Nederland. 
About Author

Gepassioneerd en creatief ondernemer van SBZ Interieur Design en Stijlvol Styling. Interieurontwerper & stylist | Blogger StijlvolStyling.com